aA
Tėvynės sąjunga - Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) žada siekti, kad ir perėjus prie profesionalios kariuomenės jaunuoliams būtų privalomi kariniai apmokymai. Tai partijos vadovai sakė trečiadienį pristatydami savo rinkimų programą.
Lietuvos kariuomenė, šauktiniai, armija
© DELFI
Seime surengtoje spaudos konferencijoje parlamentarė Rasa Juknevičienė teigė, jog partija pritaria, kad kariuomenės branduolys turi būti profesinė kariuomenė, bet būtina rūpintis ir mobilizaciniu rezervu.

"Mūsų programoje yra parašyta, kad nuo 18 iki 24 metų jaunuoliai turės praeiti pirminius apmokymus, kurie truktų nuo 5 iki 7 savaičių jiems patogiu metu. Tai turėtų būti visuotinis apmokymas, išskyrus tuos, kurie negali dėl sveikatos. Šitie žmonės bus įrašomi į vienokį ar kitokį rezervą", - sakė R. Juknevičienė.

Seimo narės įsitikinimu, dabartinė valdžia gerokai per mažai pinigų skiria krašto gynybai - pagal santykinę dalį nuo bendrojo vidaus produkto (BVP) Lietuva esanti ketvirta nuo pabaigos tarp NATO šalių.

"Mes artėjame prie Liuksemburgo, kurio geopolitinės padėties niekaip negalima lyginti su Lietuva", - sakė R. Juknevičienė.

Partijos pirmininkas Andrius Kubilius savo ruožtu pažymėjo, kad Lietuva turėtų daugiau investuoti į priešlėktuvinę ir prieštankinę gynybą.

ELTA primena, kad Prezidentas Valdas Adamkus šį mėnesį paragino "visas politines partijas susilaikyti nuo populistinių priešrinkiminių pareiškimų, tokių, kaip grįžti prie šauktinių kariuomenės ir neva stabdyti Lietuvos kariuomenės nuginklavimą". V. Adamkus priminė, kad visuomenė ir jos atstovai politikai be didesnių diskusijų pritarė perėjimui prie profesionalios karinės tarnybos.

Lietuvos valdžia yra nusprendusi laipsniškai pereiti prie profesionalios kariuomenės. Kitąmet atlikti privalomąją karo tarnybą bus pašaukta tūkstančiu mažiau jaunuolių nei šiemet. Visiškai profesionalią kariuomenę planuojama suformuoti iki 2013 metų.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.