aA
Nuosavo žemės sklypo teritorijoje rasta piniginė su didele suma pinigų. Sklypo šeimininkas apie radinį nepranešė valstybės institucijoms ir jį pasisavino. Ar jis gali būti už tai baudžiamas?
Litai, monetos
Litai, monetos
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)
Atsako Generalinės prokuratūros Ikiteisminio tyrimo kontrolės skyriaus prokuroras Saulius Dužinskas

Civilinio kodekso 4.62 straipsnyje nustatyta, jog radiniu laikomas pamestas daiktas, kurio savininkas nežinomas. Asmuo, radęs pamestą daiktą, privalo grąžinti jį pametusiajam, jeigu jis yra žinomas. Jeigu toks asmuo nežinomas, pamestą daiktą radęs asmuo privalo per savaitę pranešti apie radinį policijai ir jai perduoti radinį, jeigu pats negali arba nenori jo saugoti. Policija arba daiktą radęs asmuo rastąjį daiktą privalo saugoti šešis mėnesius.

Saugojimo metu radiniu negalima naudotis. Jeigu per šį laiką paaiškėja daiktą pametęs asmuo, daiktas jam grąžinamas, bet prieš tai jis turi atlyginti daikto išlaikymo ir kitas su radiniu susijusias išlaidas. Jeigu pametęs daiktą asmuo per nurodytą laiką nepaaiškėja, daiktas neatlygintinai pereina radusiojo nuosavybėn su sąlyga, kad šis sutinka atlyginti daikto išlaikymo ir kitas su radiniu susijusias išlaidas.

Jeigu radinį radęs asmuo nesutinka kompensuoti tokių išlaidų, radinys neatlygintinai perduodamas valstybės nuosavybėn, o šiam asmeniui atlyginamos su radiniu susiję turėtos išlaidos.

Baudžiamojo kodekso 185 straipsnyje numatyta atsakomybė už radinio pasisavinimą. Tas, kas pasisavino rastą lobį, didelės mokslinės, istorinės ar kultūrinės reikšmės turinčias vertybes, kitą didelės vertės radinį ar atsitiktinai jam patekusį didelės vertės svetimą turtą, baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų. Taigi, baudžiamoji atsakomybė pagal šį straipsnį atsiranda tik tokiu atveju, kai asmuo:

randa didelės vertės radinį,

apie tai policijai nepraneša,

radinį pasisavina.

Šiuo atveju nesvarbu, nuosavoje ar svetimoje žemėje rastas radinys. Pagal Baudžiamojo kodekso 190 straipsnį didelės vertės turtas yra tas, kurio vertė viršija 250 MGL dydžio sumą (šiuo metu – 32 500 Lt). Taigi, jei klausimo autoriaus minėtoje piniginėje rastų pinigų vertė buvo didesnė nei 32 500 Lt, pinigus radęs asmuo trauktinas baudžiamojon atsakomybėn.

Atkreiptinas dėmesys, kad valstybė, skatindama piliečių sąžiningumą, reglamentuoja ir atlyginimo už daikto radimą sąlygas bei tvarką. Civilinio kodekso 4.64 straipsnyje nustatyta, kad asmuo, radęs daiktą ir grąžinęs jį pametusiam asmeniui arba nustatyta tvarka perdavęs jį policijai, turi teisę gauti iš pametusio daiktą asmens išlaidų daiktui saugoti ir perduoti atlyginimą ir užmokestį už radimą.

Pametęs daiktą asmuo privalo užmokėti už radimą radusiam daiktą asmeniui penkių procentų rastojo daikto vertės dydžio užmokestį, jeigu daiktą pametęs asmuo nebuvo viešai pažadėjęs didesnės sumos arba jeigu nesusitarė su radusiuoju asmeniu dėl didesnio atlyginimo. Užmokestis už daikto radimą negali būti mokamas, jeigu radęs daiktą asmuo nustatytu laiku ir tvarka nepranešė apie radinį ar klausiamas nuslėpė patį radimo faktą.