aA
Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas Seime įregistravo nutarimo projektą, kurį palaiminus 2010-ieji taptų Žalgirio mūšio metais. 1410 metų liepos 15-oji. Data, kurią tikriausiai nurodytų net naktį pabudinta absoliuti dauguma Lietuvos gyventojų. Politikai norėtų priminti ją dar labiau - paskelbti 2010-uosius Žalgirio (Griunvaldo) mūšio metais.
"Žalgirio mūšio" inscenizacija
"Žalgirio mūšio" inscenizacija Nuotr.iš Dywos archyvo
Nutarimo projektą visus metus švęsti jungtinę lietuvių ir lenkų pulkų pergalę prieš kryžiuočius parlamente įregistravo krašto apsaugos ministras J.Olekas. Jis tikisi, kad Seimas dėl jo projekto apsispręs dar šį rudenį. Parengti specialią Žalgirio metų programą siūloma iki 2009-ųjų birželio 30 dienos.

J.Oleko nuomone, įvairūs renginiai turėtų vykti ne vieną dieną ar mėnesį, o ištisus metus. "Jų reikės daug, ypač skirtų jaunuoliams, kad jie prisimintų šalies kariuomenės istoriją, pasidairytų po Lietuvą, kaip atrodo paminklai Vytautui", - svarstė ministras.

Jis minėjo ir 600 metų mūšio sukakčiai skirtą knygą bei filmą. Režisierius Donatas Banionis su kūrybine grupe laukia valstybės finansavimo tokiai istorinei juostai sukti. Epinės dramos "Žalgiris - Geležies diena" premjera numatoma būtent 2010-ųjų liepos 15 dieną.

"Žinau, kad esama iniciatyvų į mūšio vietą surengti ir pėsčiųjų žygį, išvyką dviračiais. Taip tarsi būtų pakartotas Vytauto karių kelias. Manau, ši idėja vienytų visus, nesvarbu, kokio amžiaus ar partiškumo, žmones", - kalbėjo J.Olekas. Jis žadėjo, kad ir pats mėgins keliauti į istorinę vietą.

Mūšio jubiliejaus iškilmės numatomos ir kautynių vietoje - Griunvalde. Ten jau keliolika metų inscenizuojamos kovos, tačiau 2010-aisiais mūšio vaidinimas turėtų būti efektingesnis ir gausesnis karių. Pasak Griunvaldo seniūnijos atstovės Karolinos Wojciechowskos, renginys truks tris dienas.

"Griunvaldo dienos - didžiausia ir žymiausia karo inscenizacija visoje Rytų ir Vidurio Europoje. 2010 metais ji bus dar didesnė: kausis apie 1,5 tūkst. karių iš Lenkijos, Lietuvos, Vengrijos, Italijos, Vokietijos, kitų pasaulio kraštų. Ir pati aplinka, visas laukas atrodys kitaip. Tikimės, jog atvyks 100 tūkst. žiūrovų", - pasakojo ji. K.Wojciechowska pridūrė, kad viskas dar tik rengiama, tad konkrečiau kalbėti per anksti.

"Politikų čia dalyvauja kasmet. Gal jie organizuos dar ką nors ypatinga", - komentavo J.Oleko iniciatyvą seniūnijos atstovė.

Julija Staškovskaja - Vilniuje gyvenanti lietuvė, turinti slaviško kraujo, 2010 metų liepos 15 dieną švęs savo 26-ąjį gimtadienį. Paprastai mergina gimtadienius mini be didelių linksmybių, bet šįkart neprieštarautų, jei asmeninę šventę pavyktų linksmai sujungti su valstybine. Drauge ji pasiūlė nepamiršti ir Vilnijos lenkų, kurie, jos manymu, per mažai integruoti į Lietuvos visuomenę.