aA
Europos Sąjunga (ES) turi aukščiausiame lygyje rasti bendrą Rusijos ir Gruzijos konflikto sprendimą, nors pirmadienį vyksiančiame viršūnių susitikime nelaukiama lengvų diskusijų šiuo klausimu. Tokią poziciją antradienį po susitikimo Vilniuje išdėstė Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus ir trumpo vizito atvykusi Vokietijos kanclerė Angela Merkel.
Angela Merkel
Angela Merkel
© AFP/Scanpix
Pasak viešnios, Rusija privalo laikytis pasiekto šešių punktų susitarimo, o į Gruziją turi vykti tarptautinės taikos palaikymo pajėgos.

Šių šalių karinis konfliktas buvo vienas svarbiausių V. Adamkaus ir A. Merkel pokalbio temų. Lietuvos vadovas susidariusią situaciją pavadino kritiška, o kanclerė pažymėjo, kad “šiandienos įvykiai mus nemaloniai nustebino”.

Kanclerės teigimu, kariuomenės įvedimas pažeidė Gruzijos teritorinio integralumo ir tarptautinio bendradarbiavimo principus. Rusija esą nesilaiko pasirašytos sutarties, todėl ES, anot A. Merkel, turi išsakyti savo požiūrį šiuo klausimu.

“Mūsų tikslas yra pasiekti, kad susitarimas būtų vykdomas, - kalbėjo viešnia. – Tarptautinės taikos palaikymo jėgos turi nuvykti į Gruziją. Vienas iš klausimų kitą pirmadienį Europos viršūnių susitikime turi būti pagalba Gruzijai atstatant infrastruktūrą, kad galėtų vykti normalus gyvenimas”.

Kaip pabrėžė V. Adamkus, susidariusi situacija verčia ES aukščiausiame lygyje įvertinti įvykius, kai Rusija vienašališkai paneigė tarptautinius įsipareigojimus ir tarptautinę teisę, savarankiškos valstybės apsisprendimą gyventi laisvai ir išlaikyti savo valstybės integralumą, bei ieškoti sprendimo.

“Šiandieną visi turime būti su Gruzija. Jei ir yra nuomonių skirtumų, tai yra Europos ir visos tarptautinės bendruomenės moralinės atsakomybės klausimas”, - teigė prezidentas.

“Tiek Vokietija, tiek Lietuva remia savo sprendimus vertybių pagrindu, o tos vertybės yra laisvas žmonių apsisprendimas, kaip jie nori gyventi ir kokioje valstybėje, - kalbėjo V. Adamkus. – Prievartos šiais laikais negalime įteisinti ir negalime pakartoti pereito šimtmečio tragedijos”.

Nors NATO užsienio reikalų ministrai suspendavo NATO-Rusijos tarybos veiklą, kol bus įvykdytas minėtas šešių punktų susitarimas, A. Merkel pabrėžė, kad su Rusija turi būti palaikomi ryšiai, antraip nerasime sprendimo galimybių: “Mes nuolat turime išdėstyti Rusijos pusei savo poziciją. Tam reikalingi tiesioginiai pokalbiai”.

Kanclerė tikino prieš pirmadienį vyksiantį Europos viršūnių susitikimą nusiteikusi optimistiškai, tačiau apibrėžti, kokios pozicijos turėtų laikytis ES, atsisakė.

Antradienį pavakarį į Vilnių atvykusi A. Merkel mūsų šalyje lankosi pirmą kartą. Po pokalbio su V. Adamkumi ji susitiko su premjeru Gediminu Kirkilu, vėliau rengiama darbo vakarienė prezidento vardu.

2000 m. birželį Lietuvoje yra lankęsis A. Merkel pirmtakas Gerhardas Schroederis.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.