aA
Sostinę ir Kauną rugsėjo pradžioje užplūsta studentai. Bendrabučių vadovai užverčiami prašymais apgyvendinti, vyksta labiausiai nusipelniusiųjų gyventi bendrabučiuose atrankos ir nuomojamo būsto paieškos. Panevėžyje situacija kitokia.
Studentai
Studentai
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)
Į dvi aukštąsias mokyklas, KTU Panevėžio institutą ir Panevėžio kolegiją, atvyksta ne tiek daug jaunuolių iš kitų miestų, kad kiltų apgyvendinimo problemų.

Pasak Panevėžio instituto bendrabučio valdytojos Marijos Šiukščiuvienės, apgyvendinti bendrabutyje prašė penkiasdešimt naujų studentų, o su senaisiais gyventojais sutartys bus pratęstos. Vietų užtenka visiems pageidaujantiesiems, tad atrankos pagal šeimos narių skaičių ar pajamas nebuvo.

Bendrabučio valdytoja informavo, kad jau šią savaitę pradeda keltis nauji gyventojai, kai visi apsigyvens ir paaiškės, kiek laisvų vietų bendrabutyje liko.

Butais domisi mažai

Nekilnojamojo turto agentūros „Markesa“ darbuotoja „Sekundei“ sakė, kad besidominčiųjų butų nuoma šiek tiek padaugėjo maždaug prieš mėnesį, tačiau naujus klientus galima suskaičiuoti ant pirštų. Naujai „iškepti“ studentai, nepanorę gyventi bendrabutyje, dažniausiai ieško ekonomiško nuomos varianto.

“Pagrindinis reikalavimas – kad butas būtų kuo pigesnis. Tai, ar butas naujai įrengtas, ar siūloma buitinė technika, nėra svarbu. Patys populiariausi – vieno ir dviejų kambarių butai“, - aiškino nekilnojamojo turto agentūros atstovė.

Ji pridūrė, kad vidutinė vieno kambario nuomos kaina yra apie tris šimtus litų, du kambarius nuomoti atsieitų vidutiniškai pusė tūkstančio. Dažniausiai klientai ketina bute gyventi vieni, dalijimasis kambariais nėra populiarus.

Prieš savaitę skelbimą parašęs Jonas sako nesulaukęs nė vieno studento skambučio. F.Vaitkaus gatvėje už penkis šimtus litų siūlomas dviejų kambarių butas sudomino tris žmones. Kitame mieste gyvenantis vyras sako sumanęs butą išnuomoti, nes jis jau trečius metus tuščias. Kitą vasarą savininkas ketina jame daryti remontą, tad šeimai nuomoti buto nenorėtų.

„Su šeima problemos. Labiau norėtųsi studentams išnuomoti. Studentai yra laikini gyventojai, jiems birželį mokslai baigiasi. Gal truputį pavėlavau, reikėjo siūlyti rugpjūčio pradžioje“, – svarsto susidomėjusių studentų skambučių nesulaukęs Jonas. Jis sako, kad su nuomininkais galėtų derinti: galbūt vienas žmogus norėtų tik vieno kambario, galima būtų derėtis ir dėl kainos.

Daugiausia studijuoja panevėžiečių

Butų nuomos rinka mažai pagyvėjo, nes aukštosios mokyklos nesulaukė didelio pirmakursių antplūdžio. Panevėžio kolegijos priėmimo tarnybos vadovė Zita Gebiežienė informavo, kad pasibaigus pagrindiniam priėmimui dešimties studijų programų kursai nebuvo visiškai sukomplektuoti, todėl skelbtas papildomas priėmimas vienai, dviem, kai kur penkioms vietoms užpildyti. Pradinio ugdymo pedagogikos kursas šiais metais visai nebuvo formuojamas.

„Į neakivaizdines studijas studentų surinkome greitai. Šiais metais jos buvo populiariausios. Labiausiai studijomis Panevėžio kolegijoje domisi Panevėžio regiono gyventojai, buvo stojančiųjų iš Akmenės, Šiaulių, Vilniaus“, – pasakojo Z.Gebiežienė. Pasak jos, nevietiniams studentams iš karto siūlomas bendrabutis, problemų dėl apgyvendinimo nekyla.

„Sekundė“