aA
Prezidentas Valdas Adamkus pirmadienį buvo susitikęs su neseniai iš kalėjimo paleistu Baltarusijos opozicijos politiku Aleksandru Kozulinu. Apie šį susitikimą iš anksto pranešta nebuvo. Prezidento atstovė spaudai Rita Grumadaitė antradienį Eltai sakė, kad tai buvęs darbinis susitikimas, bet jo turinio nekomentavo.
Aleksandras Kozulinas
© Reuters/Scanpix
"Tai buvo darbinis susitikimas, o pranešama ne apie visus darbinius susitikimus. Be to, tai juk politinis kalinys, svarbu asmens saugumas", - teigė Prezidento atstovė.

Prezidentūros antradienį išplatintame pranešime teigiama, kad apie susitikimo rezultatus bus informuota į Lietuvą antradienį atvykstanti Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

Buvęs kandidatas į Baltarusijos prezidento postą A. Kozulinas netikėtai iš kalėjimo buvo paleistas rugpjūčio 16 dieną. Po kelių dienų laisvę atgavo ir du likę politiniai kaliniai - Andrejus Kimas ir Sergejus Parsiukevičius.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija tokius Minsko žingsnius įvertino kaip "rimtą signalą euroatlantinei bendruomenei". Lietuvos diplomatai pranešė sieksią inicijuoti diskusiją su Europos Sąjungos (ES) šalimis partnerėmis, kaip adekvačiai reaguoti ir plėsti ES dialogą su Baltarusija.

ES šiuo metu taiko sankcijas aukščiausiems Baltarusijos valdžios atstovams - ribojamas šių asmenų įvažiavimas į ES teritoriją, įšaldytos jų finansinės lėšos. Pagrindinės Briuselio ir Minsko nesutarimų priežastys - totalitarinis Baltarusijos prezidento Aleksandro Lukašenkos režimas, opozicijos teisių ribojimas ir žmogaus teisių pažeidimai.

A. Kozulinas laikomas vienu aršiausių autoritariškai Baltarusiją valdančio prezidento kritikų. ES jo ir kitų kalinamų opozicionierių paleidimą įvardijo kaip sąlygą santykiams tarp Briuselio ir Minsko atgaivinti.

Baltarusijoje rugsėjo 28-ąją vyks parlamento rinkimai.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.