aA
Lietuvos užsienio reikalų ministerija "nepriimtinu" pavadino Rusijos Dūmos pareiškimą, kuriuo raginama pripažinti separatistinių Gruzijai priklausančių Pietų Osetijos ir Abchazijos regionų nepriklausomybę. Ministerijos vertinimu, šiais Dūmos pareiškimais "atvirai ir šiurkščiai kėsinamasi į Gruzijos teritorinį vientisumą, todėl jie nepriimtini nei tarptautinės teisės, nei geros kaimynystės principo požiūriu".
Maskva, Rusija, Raudonoji aikštė
Maskva, Rusija, Raudonoji aikštė
© Reuters/Scanpix
URM pareiškime nurodoma, kad minėtais sprendimais taip pat laužomi galiojantys Europos Sąjungos bei Rusijos bendradarbiavimo susitarimai.

"Negalima nepastebėti, kad Rusijos Dūma savo sprendimus dėl Abchazijos bei Pietų Osetijos pripažinimo priėmė vienašališkai ir nepaisydama pasekmių, kurias šie sprendimai sukels tarptautinei taikai, saugumui bei Jungtinių Tautų organizacijos autoritetui.

Atkreipiame dėmesį, kad tai jau ne pirmas kartas, kai Rusijos aukščiausiųjų valdžios institucijų sprendimais pažeidžiamos tarptautinės teisės normos, ir kviečiame Rusijos vadovybę kuo greičiau sustabdyti šią pažeidinėjimų karuselę", - sakoma oficialiame URM pareiškime.

Pirmadienį Valstybės Dūma kreipėsi į Rusijos prezidentą, ragindama pripažinti Pietų Osetiją ir Abchaziją kaip savarankiškas, suverenias ir nepriklausomas valstybes. Šiam sprendimui buvo pritarta vienbalsiai - už jį balsavo 447 deputatai.

Gruzijos karinę operaciją Pietų Osetijoje Rusijos parlamentarai pavadino "barbariška agresija", kuri niekais pavertė penkiolika metų dėtas diplomatų ir taikdarių pastangas. "Gruzijos teritorinio vientisumo atkūrimo politinėmis priemonėmis galimybės klausimas neteko bet kokios perspektyvos. Šią naują realybę anksčiau ar vėliau turi pripažinti visa pasaulio bendrija", - pabrėžė deputatai.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.