aA
Europos Sąjunga turi oficialiai pripažinti Ukrainos teisę įstoti į ES ir pasiūlyti jai „solidarumo sąlygą“, kad užkirstų kelią Rusijos siekiams po Gruzijos konflikto pakenkti Kijevo prodemokratinei vyriausybei, „EUobserver“ paskelbė Europos užsienio reikalų ekspertų grupės pareiškimą.
Europos Sąjungos vėliava
Europos Sąjungos vėliava
© DELFI (J.Markevičiaus nuotr.)
„Kitu įtampos – nors nebūtinai karo – centru gali tapti Ukraina“, – pirmadienį, rugpjūčio 25 d., pareiškė Europos tarptautinių santykių taryba (European Foreign Policy Council – ECFR), ragindama Briuselį pademonstruoti tvirtą draugystę su Ukraina per ES užsienio reikalų ministrų susitikimą rugsėjo 5 d. ir per ES–Ukrainos viršūnių susitikimą rugsėjo 9 d.

ECFR patarė Europos Sąjungai paskelbti politinę deklaraciją, patvirtinančią Ukrainos perspektyvą įstoti į ES, nubrėžti bevizio režimo sutarties gaires ir padėti Ukrainai pasiruošti narystei NATO bei Rusijos juodosios jūros laivyno iškeldinimui iš Krymo.

Naujoji dvišalė ES–Ukrainos sutartis, dėl kurios šiuo metu vyksta derybos, taip pat turi teisiškai įpareigoti Europos Sąjungą „konsultuoti Ukrainą ir teikti jai pagalbą iškilus pavojui šalies teritoriniam vientisumui ir suverenumui“.

ECFR tyrime Rusijos įvykdytas Gruzijos puolimas matomas kaip didesnio plano, kuriuo siekiama atkurti buvusios Sovietų Sąjungos įtakos sferą, dalis. Tyrime pažymima, kad kai kurie Kremlių palaikantys analitikai, tokie kaip Sergejus Markovas, neseniai pasiūlė idėją, jog reikia sukurti Rusijos vadovaujamą „Rytų Europos Sąjungą“, kuri imituotų ES integraciją ir įtrauktų tokias šalis, kaip Ukraina, Azerbaidžianas ir Turkija.

„Svarbu tai, jog Rusija nori tapti įtakos centru bei pagrindine ašimi daugiapoliame pasaulyje ir dvipolėje Europoje“, – pareiškė ECFR.

„Rusija pasinaudos įsišaknijusia nesantaika Ukrainoje dėl „Rusijos klausimo“ ir mėgins paveikti šalies ateitį, – pareiškė ECFR. – ES turi pademonstruoti, kad su įtampos paaštrėjimu buvusioje sovietinėje erdvėje bus kovojama labiau, o ne mažiau atsižvelgiant į rytų kaimynes.“

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.