aA
Svarbu, kad balsuodami žmonės rinktųsi ne tik gražius veidus, bet ir protingas galvas. Tuo įsitikinęs pirmadienį DELFI interneto konferencijoje viešėjęs Seimo pirmininkas Česlovas Juršėnas.
Česlovas Juršėnas
Česlovas Juršėnas
© DELFI (J.Markevičiaus nuotr.)
Atsakinėdamas į skaitytojų klausimus, Č. Juršėnas pripažino, kad politikoje renkamasi tik tarp bloga ir blogesnio.

Č. Juršėno teigimu, dėl vis mažėjančio rinkėjų aktyvumo daug kas kaltas, bet lengviausia kaltinti valdžią. Daugelį metų būdamas valdžioje ir opozicijoje, politikas sakė dalį kaltės prisiimantis sau.

Tačiau, pasak Seimo pirmininko, dalyvauti rinkimuose tikrai verta, nes kitu atveju gali būti blogiau.

„Yra labai geras pavyzdys - lietuviška pasaka apie nevykusį žentą. Vienas žentas štai kaip nutarė pamokyti uošvę - jis išsidūrė akį. Uošvę pamokė, bet koks rezultatas – ar uošvei patiks vienaakis ir dar kvailas žentas? Taigi, mielieji, aš nenorėčiau, kad Jūs atsidurtumėte tokio žento vaidmenyje. Dėl to svarbu eiti į rinkimus“, - spalį vyksiančiuose Seimo rinkimuose balsuoti kvietė Č. Juršėnas.

Pasak Č. Juršėno, ryškių asmenybių turi visos pagrindinės šalies partijos, ryškių asmenybių yra dabartiniame Seime. „Tačiau Lietuva nėra tokia maža, kad neatsirastų dar įdomesnių žmonių. Tai ir yra konkurencija, tai ir yra demokratija. Bet svarbu, kad žmonės rinktųsi ne tik gražius veidus, bet ir protingas galvas“, - sakė politikas, paklaustas, ar ryškių asmenybių stoka į pergalę neatves populistinių partijų.

Senas politikos vilkas DELFI konferencijoje konstatavo ir tai: „politikoje pasirinkimas yra toks - tarp bloga ir blogesnio. Ir čia yra visas menas. Tarp gero ir blogo labai retai gyvenime tenka rinktis“. Tai jis pareiškė atremdamas priekaištus dėl būnant koalicijose neįvykdytų kai kurių socialdemokratų siūlymų, taip pat kalbėdamas apie socialdemokratų bendradarbiavimą su konservatoriais.

Neatmeta bendradarbiavimo su „tvarkiečiais“

Č. Juršėno teigimu, tai, kad į rinkimus eina kelios kairės ar kraštutinės kairės pakraipos partijos – Lietuvos socialdemokratų partija, „Frontas“ ir Lietuvos socialdemokratų sąjunga - nėra labai sveikintinas dalykas. Bet, anot jo, žmonės turi teisę kurti partijas ir į jas burtis, jie turi teisę balsuoti už vieną ar kitą neseniai veikiančią partiją. Tačiau politikas sakė nesąs įsitikinęs, ar mažosios kairiosios partijos peržengs 5 proc. barjerą.

Po rinkimų jis neatmetė galimo socialdemokratų bendradarbiavimo su Rolando Pakso vadovaujama „Tvarkos ir teisingumo“ partija. Tačiau tai esą bus įmanoma, jeigu „jeigu „tvarkiečiai“ gerbs mūsų rinkimų programą ir mūsų įsipareigojimus rinkėjams“.

Č. Juršėno manymu, į Seimą paklius socialdemokratai, konservatoriai, „tvarkiečiai“ ir „darbiečiai“. Prie jų, anot Seimo pirmininko, dar gali prisidėti viena kita partija.

„Apie dvipartinę sistemą šnekama seniai, bet realybėje yra daugiapartinė sistema ir, mano manymu, ji išsilaikys“, - į klausimą, kaip vertintų dvipartinės sistemos galimybes Lietuvoje, atsakė politikas. Jis sutiko su DELFI skaitytojo iškelta mintimi apie rinkėjų švietimo būtinumą. Tai, anot politiko, galėtų vykti ne tik per radiją, TV, spaudą, susitikimuose su rinkėjais, tačiau ir vidurinėse bei aukštosiose mokyklose.

Č. Juršėnas teigė kritiškai vertinantis Darbo partijos lyderio Viktoro Uspaskicho veiklą. Socialdemokratas sakė, kad prokuratūra šią veiklą jau įvertino ir telieka laukti teismo sprendimo.

Seimo pirmininkas taip pat patikino nebekandidatuosiantis į prezidentus.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.