aA
JAV Federalinis tyrimų biuras (FTB) pranešė, jog elektroninio pašto sistemomis, kurios naudoja programą "Microsoft Outlook", plinta naujas ir pavojingas kompiuterinis virusas, pramintas "Killer Resume" ("Reziumė Žudikė").

Kompiuterių apsaugos bendrovės informavo, jog keleto korporacijų elektroninio pašto sistemos jau yra apkrėstos, ir kelios iš jų dėl to jau išėjo iš rikiuotės, penktadienio vakarą pranešė FTB Nacionalinės infrastruktūros apsaugos centras.

Virusas buvo pramintas "Killer Resume", nes jis gaunamas su laišku - tariamu darbo ieškotojo reziumė, savo interneto tinklapyje skelbia antivirusinės įrangos kompanija "Network Associates". Virusas plinta faile, prisegtame prie laiško, kurio pavadinimo eilutėje užrašyta "Resume - Janet Simons".

Kita kompiuterių saugumo bendrovė, Kalifornijoje veikianti "Symantec Corp.", pranešė ankstyvą šeštadienio rytą gavusi devynis pranešimus apie apkrėstus kompiuterius. Bendrovės atstovė išreiškė viltį, jog virusas labai neišplis, nes savaitgalį dauguma įmonių neveikia. Jos taip pat suspės atnaujinti savo antivirusinę įrangą iki naujos darbo savaitės.

Tačiau FTB pranešime įspėjama apie galimą dar didesnį viruso išplitimo pavojų po JAV švenčiamo ilgesnio savaitgalio, kai užsienyje darbas prasidės pirmadienį, o JAV dėl Atminimo dienos - antradienį.

"Killer Resume" yra toks pats kaip "Melissa" virusas, išvedęs iš rikiuotės elektroninio pašto sistemas visame pasaulyje 1999 metų kovą. Jie plinta per prisegtą "Microsoft Word" failą. "Killer Resume" naudojami dokumentai vadinasi "explorer.doc" ar "resume.doc".

Kuomet kas nors atidaro užkrėstą "Word" failą, virusas pirmiausiai pasidaugina, išsiųsdamas elektroninius laiškus visais adresais, kurie yra "Microsoft Outlook" adresų knygutėje. Po to jis išveda kompiuterį iš rikiuotės, ištrindamas visus svarbius failus.

Nors platinti virusą gali tik "Outlook" programą naudojantys vartotojai, užkrėsto "Word" failo atidarymas yra pavojingas bet kuriam kompiuteriui, veikiančiam "Windows" operacinėje sistemoje.

FTB patarė kompiuterių vartotojams iš viso neatidaryti elektroninių laiškų, kurių pavadinimas "Resume - Janet Simons", ir juos ištrinti.

BNS