aA
Pasak "La Monde", V. Putinas iki pat išrinkimo į Rusijos prezidento postą buvo Vokietijos įmonės SPAG ("St. Petersburg Immobilien und Beteiligungs" AG) konsultantas. Šios nekilnojamo turto kompanijos ir jos skyrių Sankt Peterburge veikla pastaruoju metu domisi Vokietijos ir Austrijos teisėsauga, rašo nacionalinis Prancūzijos dienraštis.

Rusijos prezidento spaudos tarnyba laikraščiui paneigė, kad V. Putinas buvo SPAG konsultantas.

Įmonė 1992 metais buvo įkurta Sankt Peterburgo merijos iniciatyva. Dalis šios kompanijos kapitalo priklauso miesto valdžiai, o ją valdo žmonės, artimai susiję su V. Putinu, rašo "La Monde" straipsnyje, kuris skelbiamas dienraščio svetainėje internete adresu http://www.lemonde.fr.

Publikacijoje teigiama, kad 1999 metų lapkritį šį įmonė buvo minima Vokietijos slaptosios tarnybos BND ataskaitoje. Dokumente vienas iš SPAG vadovų, Lichtenšteino ekonomikos ministro brolis Rudolfas Ritteris (Rudolfas Riteris) vadinamas "Kolumbijos narkotikų kartelio ir Rusijos organizuoto nusikalstamumo agentu". BND duomenimis, R. Ritteris įkūrė keletą fiktyvių įmonių, per kurias buvo "plaunami" pinigai, kuriuos siuntė Rusijos nusikaltėliai, kad, tarpininkaujant SPAG, įsigytų nekilnojamo turto Sankt Peterburge.

Šiuo metu R. Ritteris yra suimtas, rašo laikraštis.

Tuo tarpu SPAG padaliniams Rusijoje - įmonėms "Znamenskaja" ir "Inform-Future" - vadovauja artimas Rusijos prezidento draugas Vladimiras Smirnovas, teigia "La Monde". V. Smirnovas taip pat yra Sankt Peterburgo kuro kompanijos, turinčios beveik monopolijos teises parduoti benziną antrame pagal dydį Rusijos mieste, generalinis direktorius.

Pasak leidinio, V. Smirnovo pavaduotojas Vladimiras Kumarinas, prieš kiek laiko pakeitęs pavardę ir tapęs Barsukovu, yra gerai žinomas milicijai pravarde "Kum". Jis vadovavo Tambovo nusikaltėlių grupuotei ir yra teistas už reketą, rašo "La Monde".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.