aA
"Mažeikių naftos" bendrovė penktadienį Lietuvos liberalų sąjungos (LLS) pirmininką ir buvusį premjerą Rolandą Paksą apkaltino jam "nebūdingu tendencingumu".
Ketvirtadienį spaudos konferencijoje R. Paksas pareiškė, kad "Mažeikių nafta" pirmąjį šių metų ketvirtį neva patyrė 70 mln. litų nuostolių. Pasak "Mažeikių naftos" Komunikacijos tarnybos pranešimo, R. Paksas rėmėsi netiksliais duomenimis, nes audituoti pirmojo ketvirčio bendrovės nuostoliai yra 17,2 mln. litų.

LLS valdybos narys ir atstovas spaudai Jonas Čekuolis BNS sakė, kad "Mažeikių nafta" nutyli, jog kalbama apie skirtingas vertinimo sistemas.

"Norėtume, kad būtų aiškiai pasakyta, pagal kokius apskaitos standartus apskaičiuojamas dabar pateikiamas 17,2 mln. litų nuostolis. Tikėtina, kad lietuviškais apskaitos standartais nuostolis tikrai yra 17,2 mln. litų, tačiau pagal tarptautinius GAAP standartus tie nuostoliai siekia 70 mln. litų", sakė J. Čekuolis.

LLS atstovas spaudai primena, kad prieš sutarties pasirašymą pernai vasarą ir rudenį vertinant "Mažeikių naftos" finansinius rezultatus, "Williams" visur kategoriškai rėmėsi tik tarptautiniais standartais, ypač apskaičiuojant apyvartos kapitalo trūkumą ir su tuo susietus būsimus Lietuvos Vyriausybės įsipareigojimus.

"Mažeikių naftos" bendrovės pranešime kritikuojamas ir R. Pakso teiginys, esą Lietuvos Vyriausybė "Mažeikių naftai" yra suteikusi apie 2,4 mlrd. litų paskolų.

Pranešime tvirtinama, kad visi bendrovės finansiniai įsipareigojimai - tiek ilgalaikiai, tiek trumpalaikiai - siekia 1,9 mlrd. litų, iš kurių 1,2 mlrd. litų - valstybės paskolos.

J. Čekuolis sutinka, kad yra visiškai tikėtina, kad bendrovės įsipareigojimai šiandien yra 1,9 mlrd. litų, bet pasirašant sutartį pernai spalį, buvo nuolat pateikiamas prognostinis apie 2,4 mlrd. litų būsimų įsipareigojimų skaičiavimas.

Pasak LLS atstovo spaudai, "Mažeikių nafta" yra ir šiaip paėmusi nemažai įvairių paskolų (taip pat ir su valstybės garantija), ir tai nesibaigęs procesas.

Prisiminus, kad šį skaičių nuolat minėjo asmenys, pasirašę sutartį pernai rudenį, tikėtina, jog tokie įsipareigojimai ir gali būti pasiekti, ir ypač todėl, kad iki šiol "Mažeikių nafta" neturi ilgalaikių naftos tiekimo sutarčių bei dirba nuostolingai, sakė J. Čekuolis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.