aA
Europos kultūros sostinė - karikatūra
Europos kultūros sostinė - karikatūra
© DELFI
Susitikęs su Vilniaus miesto savivaldybės ir Kultūros ministerijos vadovais svečias kalbėjo, kad panašios problemos, su kuriomis susiduria Kultūros sostinės (VEKS) projekto rengėjai, buvo iškilusios ir kituose miestuose.

„Liverpulyje per ketverius metus besirengiant projektui pasikeitė trys įmonės ( Vilniuje VEKS programą rengia to paties pavadinimo viešoji įstaiga - DELFI) direktoriai, trys vykdantieji vadovai, buvo atleistas meno vadovas, - pasakojo R. Scottas, - tačiau dabar, praėjus daugiau nei pusmečiui kai Liverpulis yra kultūros sostinė, galiu pasakyti, kad miestui tai yra labai sėkmingi metai“.

EK atstovas pripažino, kad Lietuvos sostinei būtų lengviau pasiruošti projektui, jeigu šiemet šalyje nevyktų Seimo rinkimai.

„Kiekviena Europos kultūros sostinė turi skirtingus finansavimo šaltinius, pritraukiamos ne tik privačios, bet ir savivaldybių, valstybių biudžetų lėšos, todėl politinė įtaka visada jaučiama. Aišku Vilniui būtų geriau, jei šie metai nebūtų rinkiminiai“, - sakė R. Scottas.

A.Brazausko dar nekvietė

„Abu VEKS dalininkai neturi skirtingų požiūrių į projektą, nėra jokios trinties. Esame konsoliduoti vienam tikslui“, - žurnalistus tikino Kultūros viceministras Gintaras Sodeika.

Jo teigimu, ministerija ir savivaldybė nusprendė papildyti VEKS valdymo struktūrą - sukurti priežiūros komitetą, kuris kontroliuotų projekto finansus.

Savo ruožtu sostinės meras Juozas Imbrasas neigė pranešimus, esą globoti projekto kviečiamas kadenciją baigęs prezidentas Algirdas Brazauskas.

„Aš su juo nekalbėjau, o gerbiamas A. Brazauskas man taip pat neskambino. Jeigu tik paskambins, susitiksime ir aptarsime. Mes kviečiame visus, kurie norėtų padėti“, - sakė sostinės meras.

EK atstovo R. Scotto teigimu, atsakingo asmens paskyrimas turėtų paspartintų viešuosius pirkimus ir sutarčių sudarymą, tačiau kartu VEKS dalininkai turėtų sukurti mechanizmą, kuris leistų projekto finansavimą padaryti skaidresnį.

DELFI primena, kad Kultūros ministerija šiemet buvo sustabdžiusi finansavimą viešajai įstaigai „Vilnius - Europos kultūros sostinė 2009“. Ministerijai buvo kilę įtarimų, jog įstaiga neatsakingai panaudojo jau gautas lėšas ir netvarkingai vedė buhalteriją.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.