aA
Nuteistieji įkalinimo įstaigose kuria savo tvarką - jų sukurtų taisyklių privalu laikytis net ir prižiūrėtojams. Praėjusį savaitgalį Kauno nepilnamečių tardymo izoliatoriuje – pataisos namuose 6 nuteistieji žiauriai sumušė prižiūrėtoją. Tuo tarpu savo neveiklumą slepianti kalėjimų vadovybė susidoroja su jiems neįtinkančiais darbuotojais.
Grotos, kalėjimas, nelaisvė
© Scanpix
Sumušė iki sąmonės netekimo

Sekmadienį, apie 11 val., Kauno nepilnamečių tardymo izoliatoriuje – pataisos namuose, miegamųjų patalpų patikrinimo metu nuteistieji sumušė prižiūrėtoją. Mažiausiai šeši jaunuoliai užpuolė kalėjimo darbuotoją, atėmė iš jo cigaretes ir talžė vyrui galvą. Vyras bandė gintis, tačiau nuo stiprių smūgių prarado sąmonę. Kaip DELFI teigė Lietuvos pataisos įstaigų profesinės sąjungos vadovas Tadas Cijūnaitis, tokie atvejai - šalies pataisos namų kasdienybė. „Vyras buvo labai smarkiai sužalotas ir neatsimena, kaip atsidūrė lauke.

Nors sumuštas prižiūrėtojas maldavo padėti, pirmoji pagalba tardymo izoliatoriuje jam nebuvo suteikta. Įstaigoje dirbantis felčeris paskyrė vyrui antidepresantų ir nustatė, jog jis gali tęsti darbą“, - teigė T. Cijūnaitis. Stipriai sužalotas pareigūnas pamainos budinčiajam pranešė apie incidentą, tačiau jokių veiksmų imtasi nebuvo. Po kelių valandų jis ir vėl buvo nusiųstas į postą, kuriame sėdėjo jo skriaudikai.

Į medikus sumuštas pareigūnas kreipėsi tik po pusės paros, baigęs savo pamainą pataisos namuose. Kauno medicinos universiteto klinikose jam buvo nustatytas smegenų sutrenkimas, o pradžioje įtartas ir stuburo slankstelio lūžis. Šiuo metu vyras gydomas ligoninėje.

Bandė nuslėpti incidentą

„Profesinė sąjunga turi pagrindo manyti, kad šis atvejis būtų buvęs nuslėptas, jei ne nukentėjęs kalėjimo prižiūrėtojas, kuris pats kreipėsi į profesinę sąjungą“, - DELFI tikino T. Cijūnaitis.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas praėjus parai nuo įvykio, nors pagal galiojančią tvarką, tai turėjo būti padaryta iškart po įvykio. Ikiteisminį tyrimą atlieka Kauno nepilnamečių tardymo izoliatoriaus – pataisos namų vidaus tyrimo tarnybos pareigūnai.

„Kažkodėl kalėjimų vadovybė prioritetą teikia nuteistiesiems ir kalinamiesiems, o ne savo darbuotojams. Ne paslaptis, kad šiose įstaigose yra labai ryškus darbuotojų susisluoksniavimas pagal rangą“, - neslėpė T. Cijūnaitis.

Pagal galiojančią tvarką, prieš kalinį panaudojus specialiąsias priemones, antrankius, gumines lazdas, jį būtinai privalo apžiūrėti gydytojas. „Šiuo atveju, iki sąmonės netekimo buvo sumuštas pataisos namų darbuotojas ir jam tebuvo pasiūlyta antidepresantų“, - nuostabos neslėpė profesinės sąjungos vadovas.

Neoficialiais duomenimis, po šio incidento sumuštam pareigūnui buvo pasiūlyta iš darbo išeiti savo noru.

Pataisos namų vadovas: kam reikia be reikalo erzinti vaikus

Kauno nepilnamečių tardymo izoliatoriaus – pataisos namų vadovo Jono Groso teigimu, gavus informacijos apie užpultą pareigūną, veiksmų buvo imtasi iškart.

„Rūkyti mūsų įstaigoje draudžiama ne tik nuteistiesiems, bet ir kalėjimo darbuotojams. Kam reikia be reikalo erzinti vaikus ir rodyti tas cigaretes?“, - stebėjosi J.Grosas.

Pataisos namų vadovas teigia, jog užpultas prižiūrėtojas sveikata nesiskundė, nors apie savijautą jo buvo klausta net kelis kartus.

„Jis mane užtikrino, jog jaučiasi gerai. Kai pasakiau, kad eisi dirbti į tardymo izoliatorių, nes prieš kalinius nebeturi autoriteto, jis supyko ir užvirė visą šitą košę. Aš pats užaugau vaikų namuose – žinau, kad negalima vaikų užgauliot. Kiekvienas ateidamas čia dirbti žino kuo rizikuoja“, - DELFI teigė pareigūnas.

Smurtą patiria nuolat

Šaltinių teigimu, iš pareigūnų Kauno nepilnamečių tardymo izoliatoriuje cigaretės atimamos nuolat. Anksčiau pataisos namų vadovybė apie šiuos atvejus nutylėdavo. Tiesa neišaiškėdavo, nes pareigūnai nebūdavo stipriai sužalojami.

Lietuvos pataisos įstaigų profesinė sąjunga Kalėjimų departamentui surašė skundą dėl neadekvačių įkalinimo įstaigos vadovo veiksmų ir delsimo pradėti tyrimą.

Įkalinimo įstaigose - chaosas

„Susidaro įspūdis, kad vadovų kompetencijos stoką bandoma užglaistyti ieškant atpirkimo ožių, žmonių ant kurių pečių galima suversti savo neveiklumą“, - teigia T. Cijūnaitis. Kaip pavyzdį, profesinės sąjungos vadovas pateikia atvejį, kuomet iš Kauno tardymo izoliatoriaus buvo pabėgęs nuteistasis. „Mūsų profesinės sąjungos narei, dirbančiai minėtoje įstaigoje, buvo liepta rašyti, kad durys, pro kurias pabėgo nuteistasis, buvo rakinamos, nors tai buvo netiesa“, - teigė T. Cijūnaitis. Šaltinių žiniomis, šiuo metu Kauno tardymo izoliatoriaus vadovybė renka jai lojalių pareigūnų patvirtinimus, jog durys buvo rakinamos, nors koduota spyna įmontuota tik po nuteistojo pabėgimo.

Profesinės sąjungos vadovo teigimu, panaši tvarka egzistuoja ir Alytaus pataisos namuose, kur atsižvelgiama tik į nuteistųjų teises. Šioje įstaigoje ilgą laiką darbuotojams nebuvo mokama už viršvalandžius. Profesinės sąjungos atstovams ėmus domėtis situacija, įstaigos vadovybė pradėjo tylų susidorojimą su vadovybės politika nepatenkintais darbuotojais. Pradėta grasinti pakeisti darbo laiką, nuolatos keičiamos prižiūrėtojų pamainos.

„Atsainaus požiūrio į pareigūnus problema egzistuoja daugelyje šalies įkalinimo įstaigų, tačiau įbauginti darbuotojai nesiryždavo apie tai prabilti viešai“, - tikina T.Cijūnaitis.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.