aA
Vilniaus centre pradėtus kasinėjimus, kurie turėtų padėti nustatyti čia esą buvusių žydų kapinių vietas, sutrikdė incidentas. Kasinėjimus stebintis rabinas pakėlė ranką prieš fotografą, bandžiusį įamžinti archeologų darbus. Žydų atstovai tvirtina, esą šis pats išprovokavo konfliktą.
Rabino ir fotografo konfliktas
© News Bridgepix
Incidentas įvyko ketvirtadienį ryte prie Koncertų ir sporto rūmų, kur išvakarėse buvo pradėti kasinėjimai. Archeologai pradėjo dirbti 4x4 m dydžio plote. Nuo aplinkinių akių jis buvo paslėptas po balta palapine, kur kas didesnė teritorija buvo aptverta juosta su užrašu STOP.

Parašė pareiškimą policijai

Ketvirtadienio rytą, maždaug 7.30 val., vaizdo naujienų agentūros „News Bridgepix“ fotografas ir jo kolega iš Izraelio atėjo į kasinėjimų vietą, norėdami ją įamžinti. Tačiau jiems pavyko tik priartėti prie palapinės – kasinėjimus stebintis rabinas prieš lietuvį fotografą pakėlė ranką, vaikinas pargriuvo. Konflikto dalyvius iš karto apstojo archeologai.

Kaip DELFI pasakojo Lietuvos žydų bendruomenės vykdomasis direktorius Simonas Gurevičius, pats incidento nematęs, fotografai neturėjo jokių skiriamųjų ženklų, nurodančių, kad jie yra žurnalistai.

„Fotoaparatas atsidūrė rabinui tiesiai prieš veidą, todėl jis sureagavo instinktyviai. Žmogus natūraliai galėjo išsigąsti“, - kalbėjo S. Gurevičius.

Rabino ir fotografo konfliktas
© News Bridgepix

Kaip DELFI paaiškino „News Bridgepix“ prodiuseris Liutauras Strimaitis, per konfliktą nukentėjo ne tik pats fotografas, bet ir technika. Todėl jie parašė pareiškimą Vilniaus 1-ajam policijos komisariatui.

Iš karto po incidento fotografas su kolegomis į kasinėjimų vietą grįžo lydimas policininkų, tačiau rabino esą neberado. „Nuvažiavome su policija, kad ji areštuotų rabiną, bet nė vieno žmogaus neberadome“, - sakė L. Strimaitis.

Vėliau ketvirtadienį Kultūros paveldo departamentas pranešė, kad archeologiniai tyrimai laikinai sustabdyti. Mat kasinėjimų vietoje radus žmonių kaulų, pradėta tartis dėl kitų tyrimo vietų ir apimčių. Anot departamento, tyrimų metu 20-30 cm gylyje buvo aptikta buitinės keramikos ir stiklo šukių, metalinių daiktų dalių, pavienių žmonių ir gyvūnų kaulų, gulinčių ne anatominėje padėtyje, fragmentų.

Aiškinasi tikslias kapinių ribas

Rabino ir fotografo konfliktas
© News Bridgepix

Geofiziniai tyrimai dešiniajame Neries krante pradėti trečiadienį. Jau pirmosios darbo valandos davė rezultatų – archeologai aptiko įvairių radinių, be kita ko, keramikos ir stiklo šukių. Iš karto buvo paskelbta, esą čia rasta ir kaulų, galbūt net žmonių, tačiau S. Gurevičius siūlė neskubėti su tokiomis išvadomis.

Anot jo, kol kas net specialistams sunku tiksliai įvertinti radinius. Izraelio kompanija „Geotec“ rezultatus žada pateikti rugpjūčio 12-ąją.

Kasinėjimus atlieka Lietuvos archeologai, prižiūrimi Izraelio geofizikų, kuriems vadovauja žinomas šios srities specialistas Ariehas Kleinas, dviejų Žydų kapinių Europoje išsaugojimo komiteto deleguotų rabinų ir Lietuvos žydų bendruomenės atstovų.

Tyrimais siekiama papildyti liepos pradžioje Izraelio geofizikų surinktą medžiagą ir galutinai pasakyti, kurioje vietoje buvo žydų kapinės. Teigiama, esą XVI-XIX a. viena žinomiausių žydų laidojimo vietų veikė netoli dabartinio Karaliaus Mindaugo tilto.

Aistros dėl šios teritorijos kilo 2005 m., kai JAV žydų bendruomenės atstovai pasipiktino Neries krantinėje, Olimpiečių gatvėje, pradėtu statyti prabangiu „Karaliaus Mindaugo“ administraciniu-komerciniu ir apartamentų kompleksu. Šiuo metu pastatai jau baigti statyti ir pripažinti tinkamais naudoti. Žydų teigimu, vienas iš pastatų stovi ant dalies buvusių kapinių.

Neseniai „Geotec“ žemės radaru šioje teritorijoje atliko geofizinį tyrimą. Tyrimų išlaidas pažadėjo padengti Lietuvos Vyriausybė. Tam iš rezervo fondo skirta 353 tūkst. Lt.

Rabino ir fotografo konfliktas
© News Bridgepix

Rabino ir fotografo konfliktas
© News Bridgepix

Rabino ir fotografo konfliktas
© News Bridgepix

Rabino ir fotografo konfliktas
© News Bridgepix

Rabino ir fotografo konfliktas
© News Bridgepix

Konfliktas žydų kapinių kasinėjimo vietoje
© News Bridgepix

Rabino ir fotografo konfliktas
© News Bridgepix
www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.