aA
Premjeras Gediminas Kirkilas dalyvaus vasaros Olimpinių žaidynių uždarymo iškilmėse. Ar prezidentas Valdas Adamkus vyks į Pekiną, bus nuspręsta jam grįžus iš vizito Lotynų Amerikoje. Žmogaus teisių gynėjai yra paraginę valstybių lyderius dėl smurto protrūkio Tibete boikotuoti bent atidarymo iškilmes.
Pekino olimpinis stadionas
Pekino olimpiniame stadione sportininkai varžosi 400 metrų bėgimo rungtyje.
© AFP/Scanpix
Kaip pranešė Vyriausybės spaudos tarnyba, į Kiniją ministras pirmininkas išvyksta rugpjūčio 17-ąją. Pekine jis stebės ne tik olimpiados uždarymo ceremoniją, bet ir Lietuvos sportininkų pasirodymus.

Nuo liepos 28 d. premjeras atostogaus. Atostogų pradžią G. Kirkilas skirs savo mėgstamam užsiėmimui – žvejybai, pirmomis rugpjūčio dienomis vyks į Nidą, kur, be kita ko, dalyvaus tradiciniame teniso turnyre „Nida Jazz“. Nuo rugpjūčio 4 d. iki kelionės į Kiniją premjeras poilsiaus Druskininkuose.

Į darbą G. Kirkilas sugrįš rugpjūčio 26 d. Artimiausias Vyriausybės posėdis numatytas rugpjūčio 20 d.

Nuo liepos 28 d. premjerą pavaduos susisiekimo ministras Algirdas Butkevičius, o nuo rugpjūčio 6 d. – finansų ministras Rimantas Šadžius.

Tarptautinis olimpinis komitetas yra pakvietęs įvairių valstybių vadovus į olimpiados atidarymą rugpjūčio 8 d. Ar šiose iškilmėse dalyvaus V. Adamkus, bus sprendžiama artimiausiu metu, kai prezidentas grįš iš kelionės po Lotynų Amerikos šalis.

Olimpiadoje – būrys valstybių lyderių

Pekino olimpinis stadionas
© AFP/Scanpix

Anksčiau G. Kirkilas teigė, kad išreiškiant solidarumą su Tibetu valstybių vadovams galbūt nereikėtų dalyvauti Olimpinių žaidynių atidaryme. Tačiau jis pažymėjo, kad politika neturėtų kliudyti olimpiadai.

Olimpinių žaidynių atidarymo ir uždarymo ceremonijose jau patvirtino dalyvausiantys dešimčių valstybių prezidentai ar premjerai.

Atidarymą žada stebėti JAV, Šveicarijos ir Pietų Korėjos vadovai George’as W. Bushas, Pascalis Couchepinas bei Lee Myung-bakas, Rusijos premjeras Vladimiras Putinas, uždarymą – JAV valstybės sekretorė Condoleezza Rice.

Suomijos ministras pirmininkas Matti Vanhanen dalyvaus olimpiados atidaryme, o prezidentė Tarja Halonen – uždaryme. Tuo tarpu Latvijos prezidentas Valdis Zatleras stebės atidarymo iškilmes, o premjeras Ivaras Godmanis į uždarymą keliaus, jei leis darbotvarkė.

Atidarymo iškilmėse dalyvaus ir Prancūzijos vadovas Nicolas Sarkozy, nors kai kurie ES politikai kritikavo tokį jo sprendimą. Europos Parlamento vadovas Hansas Gertas Poetteringas pareiškė nevyksiantis į šį renginį, motyvuodamas tuo, kad Kinijos ir tibetiečių dvasinio lyderio Dalailamos derybos menkai pasistūmėjo į priekį.

Olimpiados atidarymą ketina ignoruoti ir Didžiosios Britanijos, Lenkijos ir Kanados premjerai Gordonas Brownas, Donaldas Tuskas bei Stephenas Harperis, Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

Pasaulio valstybių lyderiai buvo paraginti boikotuoti Olimpines žaidynes ar bent jų atidarymo ceremoniją ir taip išreikšti protestą prie Kinijos veiksmus Tibete ir Pekino paramą Sudanui, kuriame esančiame Darfūro regione buvo nužudyti apie 200 tūkst. žmonių, dar 2,5 mln. gyventojų buvo priversti palikti savo namus.

Beje, į uždarymo iškilmes G. Brownas vis dėlto vyks – jam teks perimti simbolinį deglą, mat kita vasaros olimpiada 2012 m. vyks Londone.

Lietuvos vadovus ragino nevykti į Pekiną

Birželį Vilniuje buvo pradėti rinkti parašai po raginimu V. Adamkui nevykti į Pekiną. Kartu žmonės buvo kviečiami pasirašyti po siūlymu Seimui, Vyriausybei ir prezidentui oficialiai kreiptis į Kinijos vadovus dėl padėties Tibete.

Anot šios akcijos organizatorių – Lietuvos Tibeto rėmimo judėjimo narių, taip norėta atkreipti dėmesį į „nesikeičiančią politinę padėtį Tibete ir Kinijos pasauliui skleidžiamą melą“.

Lietuva kartu su kitomis ES šalimis dar pavasarį išreiškė susirūpinimą dėl neramumų Tibete. Kartu buvo paraginta taikiai sureguliuoti Kinijos valdžios ir tibetiečių dvasinio lyderio Dalai Lamos bei jo atstovų santykius.

Masinės protesto akcijos prieš Tibetą okupavusią Kiniją kilo kovo 14 d. Jų metu tibetiečiai ne kartą susirėmė su Kinijos policija ir armijos daliniais, dešimtys žmonių žuvo. Protestai Tibeto sostinėje Lasoje virto riaušėmis, vėliau išpilto į kaimyninius Kinijos regionus, kur gyvena daug tibetiečių.

Pekino vasaros Olimpinės žaidynės vyks rugpjūčio 6-24 d.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.