aA
Priešraketinės gynybos sistemos (PRG) elementų dislokavimas Lietuvoje būtų naudingas mūsų šaliai, tačiau šiuo metu dėl to besideranti Lenkija turi sutikti su JAV pasiūlymu, dienraščiui „Dziennik“ teigė europarlamentaras Vytautas Landsbergis. Anot jo, atsisakymas priimti PRG elementus reikštų Varšuvos nuolankumą Maskvai.
Vytautas Landsbergis
Vytautas Landsbergis
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)
– Tikiuosi, kad Čekijos pasirašyta sutartis įsigalios, Lenkija sudarys sutartį su JAV ir Lietuvai nekils klausimas, ar ir kokiomis sąlygomis duoti sutikimą amerikiečių skydo dislokavimui Lietuvoje, lenkų žurnalistams sakė V. Landsbergis. – Žinoma, dėl skydo dislokavimo šalis sulauktų naudos.

Jeigu prezidentas Valdas Adamkus tvirtino, kad derybos dėl skydo nėra vedamos, galiu tik įtarti, jog tokiu būdu norėjo nuraminti Maskvą. Dabar pasisako kiek kitu tonu, tai iš tikrųjų gali daryti įtaigą, jog Lietuva yra atvira JAV pasiūlymams.

Kyla klausimas: kas pradėjo: ar pradžioje buvo kažkoks konfidencialus Rusijos klausimas dėl Lietuvos pozicijos, ar Amerikos domėjimasis situacija, ar pagaliau tai buvo V. Adamkaus iniciatyva.

– Ar Lietuva, panašiai kaip Lenkija, keltų papildomų sąlygų JAV skydo dislokavimui?

– (...) Lietuva tikriausiai taip pat keltų papildomų sąlygų – mums rūpėtų materialinė pagalba Lietuvos kariuomenei. Tačiau kol kas Lietuvos Vyriausybė nenori konkuruoti su Lenkija. (...)

– Kodėl tokia aštri buvo Rusijos reakcija?

– Rusijos reakcijos negalima niekinti, juolab kad ji gali keršyti už skydo dislokavimą. Tai parodė naftos tiekimo Čekijai apribojimas. Energetinis šantažas taip pat galimas. Rusija turi visą priemonių arsenalą – gali mobilizuoti prorusiškas jėgas protestams prieš skydo elementų dislokavimą šalyje, traktuodama jį kaip priešišką. Į tai, kad dislokavimas yra dėl gynybos, o ne puolimo, nebus kreipiama dėmesio. (...)

– Galbūt turėtume atsižvelgti į realią grėsmę iš Rusijos pusės?

– Kaip tik atvirkščiai. Jei derybos su JAV bus nutrauktos, Lenkija daug praras. Praras ne gynybos, o santykių su Vašingtonu prasme. Derybų nutraukimą būtų galima aiškinti pripažinimu, kad Varšuva yra priklausoma nuo Maskvos, kad ji bijo Rusijos reakcijos, kad atsižvelgia į grasinimus. Todėl dar kartą pakartosiu, kad, mano nuomone, Lenkija turi sutikti (nors laimės mažiau) ir siekti, kad skydas vis dėlto būtų dislokuotas Lenkijos teritorijoje. (…)

– O jeigu paaiškės, kad Lenkija iš derybų pasitrauktų ir Lietuvai atsirastų šansas susitarti su JAV?

– Viskas priklauso nuo JAV – kol kas per anksti spekuliuoti. Jei amerikiečiai, nusivylę Lenkijos pozicija, ieškos kitų sprendimų, Lietuva turėtų pradėti derybas. Be abejo, mums negalima mąstyti apie Rusijos reakciją – ir Lenkija, ir Lietuva veda nepriklausomą nuo Maskvos užsienio politiką, tuo tarpu skydo dislokavimas vienoje iš mūsų šalių atitinka viso regionu interesus.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.