aA
Siekdama padėti užsienyje gyvenantiems lietuviams išsaugoti tautinį tapatumą, ryšius su Lietuva, kultūrą, kalbą bei parengti šiuo metu užsienyje gyvenančius lietuvių kilmės vaikus ateityje grįžti į Lietuvą, taip didinant pasirengimą reemigruoti ir reintegruotis į Lietuvos gyvenimą, Vyriausybė patvirtino Ilgalaikę Lietuvos valstybės santykių su užsienio lietuviais 2008-2020 m. strategiją.
Emigrantai
Emigrantai
© DELFI
Dėl gausios lietuvių emigracijos smarkiai išaugus užsienyje gyvenančių lietuvių skaičiui ir pagausėjus bei sustiprėjus užsienio lietuvių bendruomenėms, atsirado abipusis poreikis ir būtinybė bendradarbiauti lietuvių tautinio tapatumo išsaugojimo ir plėtojimo, lituanistinio švietimo organizavimo ir koordinavimo, lietuvių kultūros puoselėjimo, informacijos apie Lietuvos gyvenimą sklaidos tobulinimo, informacijos apie užsienio lietuvių gyvenimą sklaidos plėtojimo, ekonominių ryšių srityse.

Strategija siekiama užtikrinti Lietuvos institucijų ir užsienio lietuvių bendradarbiavimą, siekti sukurti vieningą lietuvių tautinę bendruomenę - integralią tautą, išsaugoti užsienio lietuvių tautinį tapatumą, puoselėjant lietuvių kalbą ir kultūrą.

Bus skatinamas Lietuvos institucijų ir užsienio lietuvių bendradarbiavimas, plečiami Lietuvos diplomatinių atstovybių ir konsulinių įstaigų pajėgumai dirbti su Lietuvos piliečiais ir užsienio lietuviais, konsulinės įstaigos turėtų būti plečiamos pagal Lietuvos piliečių emigracijos srautus.

Be to, ketinama skatinti užsienio lietuvių švietimo įstaigų bendradarbiavimą su Lietuvos švietimo įstaigomis, įtraukiant lituanistinių mokyklų bendruomenes į švietimo projektus, finansuojant mokyklų, mokinių, studentų ir jaunimo organizacijų projektus, skatinančius vaikų ir jaunimo bendradarbiavimą su užsienio lietuvių švietimo įstaigų mokiniais.

Be kita ko, užsienio lietuviai bus skatinami dalyvauti Lietuvos politiniame ir ekonominiame gyvenime, skleidžiant informaciją užsienyje apie verslo galimybes Lietuvoje, investicinę aplinką, laisvas darbo vietas.

Taip pat sudaryti sąlygas kurti lituanistinio švietimo mokymo(si) programų ir priemonių sistemą; plėtoti lituanistinį švietimą, skatinant užsienyje gyvenančius lietuvius steigti naujas užsienio lietuvių švietimo įstaigas bei mokymo procesą pritaikyti užsienio lietuvių poreikiams ir specifiniam kultūriniam kontekstui; skatinti lietuviškos kultūros kūrimą, puoselėjimą bei sporto tradicijų tęstinumą užsienyje.

Strategijos įgyvendinimo laikotarpiui bus parengtos ir patvirtintos vidutinės trukmės programos. Strategijos įgyvendinimas finansuojamas iš institucijoms, dalyvaujančioms įgyvendinant šią strategiją, patvirtintų valstybės biudžeto bendrųjų asignavimų ir kitų teisės aktų nustatyta tvarka gautų lėšų.

Ilgalaikės valstybės santykių su užsienio lietuviais 2008-2020 m. įgyvendinimas padės siekti vieno svarbiausių ir aktualiausių Lietuvos Respublikos pastarojo laikotarpio tikslų - sukurti ir įgyvendinti optimalią bei nuoseklią ryšių ir bendradarbiavimo su užsienio lietuviais strategiją, pagrįstą tarpinstituciniu koordinavimu, konkrečiomis uždavinių įgyvendinimo priemonėmis ir finansiniais ištekliais.

Vyriausybė taip pat pritarė Ilgalaikės valstybės santykių su užsienio lietuviais 2008-2020 m. strategijos koordinavimo ir priežiūros komisijos sudarymui. Komisija vykdys papildomą, tarpinstituciniu koordinavimu pagrįstą užsienio lietuvių būklės stebėseną bei atsakingoms institucijoms teiks rekomendacijas santykių su užsienio lietuviais srityje.

Tautinių mažumų ir išeivijos departamentas ir dabar nuolat atlieka užsienio lietuvių būklės analizę, stebėseną bei teikia pasiūlymus Vyriausybei.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.