aA
Zenonas Vaigauskas
Zenonas Vaigauskas
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)
Kitą savaitę bus sudaryta 71 rinkimų apygarda, skirstomos apylinkės. Tačiau dalis organizatorių nelaukia rudens ir jau ieško darbuotojų, kurie galės padėti prieš ir per rinkimus.

„Darbo laikas - nuo rugsėjo 12 dienos iki spalio 12 dienos. Darbas nėra sunkus. Pobūdis - patikrinti rinkėjų sąrašus ir išnešioti rinkėjų pažymėjimus. Atlygis - 500 litų“, - tokio pobūdžio elektroninis laiškas platinamas studentų konferencijose.

Visgi Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas mano, jog per rinkimus studentų dirbs nedaug. „Darbas siūlomas ne tik studentams, bet ir pilnametystės sulaukusiems moksleiviams. Bet situacija jaunimui nedėkinga - dabar jie „visu pajėgumu“ atostogauja. Pats darbymetis bus spalį, o tada jau bus prasidėję mokslai, tad kažin ar daug jaunuolių norės dirbti“, - „15min“ sakė Z.Vaigauskas.

Prieš rinkimus ir per juos dirbs dešimtys tūkstančių žmonių: maždaug 20 tūkst. dirbs rinkimų komisijose, antra tiek partijų rekomenduotų asmenų balsavimą stebės, pora tūkstančių žmonių skaičiuos balsus, iki tūkstančio dirbs rinkimų apygardose, kelios dešimtys žmonių dirba pačioje VRK.

„Rinkimams iš biudžeto numatyta 26 milijonai litų, bet prašome papildomai bent trijų milijonų, nes kartu vyks referendumas dėl Ignalinos atominės elektrinės (IAE) darbo pratęsimo“, - pastebėjo Z.Vaigauskas.

Šios sumos turės užtekti ne tik darbuotojų atlyginimams, bet ir biuletenių ruošimui, popieriui, pora milijonų bus atseikėta politinei reklamai.

Tiesa, patalpas bei „įrangą“ - balsadėžes, balsavimo kabinas, stalus, telefonus - parūpins savivaldybės.

Rinkimams bus atspausdinta daugiau nei 2,7 milijono biuletenių - tiek Lietuvoje rinkėjų. Kiekvienas rinkėjas gaus po tris lapus. Vienas lapas bus visiems vienodas, jame bus klausiama nuomonės dėl IAE darbo pratęsimo.

Kitame lape bus pateikiamas vienmandatės rinkimų apygardos kandidatų sąrašas, jis kiekvienoje apygardoje bus skirtingas. Trečiasis - daugiamandatėje iškeltų partijų kandidatų sąrašai. Tačiau maždaug pusė biuletenių į balsadėžes negrįš. „Aktyvumas kasmet siekia apie 40-50 procentų, o biuletenių turime išplatinti tiek, kiek yra rinkėjų. Be to, reikės papildomų biuletenių - kiekvienas rinkėjas turi teisę jį sugadinti ir gauti antrą. Visgi šešių milijonų nespausdinsime, nes lietuviai yra supratingi ir klaidų nedaro“, - pastebėjo VRK vadovas.

Iš viso į Seimą kandidatuos apie 1,5 tūkstančio piliečių, parlamentarais taps vos kas dešimtas - Lietuvoje yra 141 Seimo narys.

„Biuletenių dar neruošiame ir nespausdiname, nes neturime kandidatų sąrašų. Jie turi būti pateikti likus mėnesiui iki rinkimų, tačiau porą savaičių bus leidžiama atsiimti savo kandidatūrą. Likus 15 dienų iki rinkimų, kandidatūros atsiimti nebegalima, tada ir pradėsime ruošti biuletenius, juos maketuoti, spausdinti“, - sakė Z.Vaigauskas.

Rinkimai vyks spalio 12 dieną, o antrasis ratas, jei prireiks, vyks spalio 26 dieną. Išrinkus bent tris penktadalius parlamentarų, prezidentas naująjį Seimą kvies į pirmąjį posėdį. Sulig juo nutrūks senojo parlamento įgaliojimai.

„Jei viskas vyks kaip įprasta, pirmas naujojo Seimo posėdis įvyks tarp lapkričio 3-18 dienų“, - teigė VRK vadovas.

Dabartinio Seimo rudens sesija prasidės rugsėjo 10 dieną. Iki prisieks naujas parlamentas, senasis Seimas ketina rinktis vos kartą per savaitę.