aA
Lenkijoje eilinį kartą tikimasi, kad šią savaitę išsispręs derybos su Jungtinėmis Valstijomis dėl priešraketinio skydo bazės dislokavimo šalyje. Trečiadienį į Varšuvą ketina atvykti JAV derybininkas Stephenas Mullas.
Radoslawas Sikorskis
Radoslawas Sikorskis
© DELFI (J.Markevičiaus nuotr.)
Pirmadienį Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis susitiko su JAV valstybės sekretorės asisstentu Europos klausimams buvusiu JAV ambasadoriumi Lenkijoje Danieliu Friedu, atvykusiu į buvusio Lenkijos užsienio reikalų ministro prof. Bronislawo Geremeko laidotuves.

Lenkijos žiniasklaida tvirtina, kad JAV jau pasirengusios patenkinti svarbiausius Lenkijos reikalavimus dislokuoti šalyje „Patriot“ raketų bateriją ir suteikti politinio saugumo garantijas.

Užsienio reikalų Mministras R. Sikorskis spaudai neatskleidė vakarykščio pokalbio su Baltųjų rūmų patarėju detalių, trumpai pareikšdamas, kad tai buvo dar vienas žingsnis suartinant Varšuvos ir Vašingtono pozicijas.

Dienraštis „Rzeczposplita“ šiandien tvirtina turįs žinių, kad amerikiečiai pasirengę patenkinti Lenkijos reikalavimą ir dislokuoti jos teritorijoje vieną „Patriot“ raketų bateriją, tik vis dar ieškoma formuluotės, kaip tai įrašyti į politinio-karinio bendradarbiavimo deklaraciją.

Įsipareigodami saugoti Lenkiją nuo balistinių raketų, amerikiečiai bijo perdaug ryžtingos deklaracijos, kuri priverstų Pentagoną dar šiemet ieškoti lėšų jau patvirtintame metų biudžete.

Savo ruožtu Lenkijos vyriausybė reikalauja garantijų, kurios neleistų amerikiečiams nevykdyti įsipareigojimų.

Tikimasi, kad trečiadienį abiems pusėms priimtiną formuluotę pasiūlys į Varšuvą atvykstantis JAV derybininkas.

Lenkų spauda komentuoja, kad vėl imtis energingesnių derybų Lenkijos vyriausybę paskatino pranešimai apie alternatyvias JAV derybas su Lietuva.

Prieš dvi savaites, kai JAV valstybės sekretorė Condoleezza Rice pasirašė sutartį su Čekija, Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas ir užsienio reikalų ministras R. Sikorkis kategoriškai atmetė tuomet amerikiečių siūlytas sąlygas.

Dėl to C. Rice atšaukė vizitą Varšuvoje, pareikšdama, kad JAV gali apsieiti be skydo bazės Lenkijoje, nes priešraketinei apsaugai pakanka radaro Čekijoje.

Nutrauktos derybos sukėlė dar didesnę įtampą D. Tusko vyriausybės santykiuose su prezidentu L. Kazcynskiu, pabrėžančiu įsitikinimą, kad skydo bazės dislokavimas Lenkijoje ir strateginė partnerystė su JAV yra nacionalinis Lenkijos interesas.

53 proc. lenkų pasisako prieš skydo dislokavimą jų šalyje.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.