aA
Panevėžio rajono žlugo dar vienas mėginimas rinkimų teisę turinčius gyventojus apklausti dėl galimo kai kurių seniūnijų teritorijų ribų keitimo. Nei pernai rudenį, nei praėjusį sekmadienį surengtos apklausos būtino ketvirtadalio piliečių nesulaukė.
Balsavimas
Balsavimas
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)
Panevėžio rajono gyventojai ignoravo valdžios kvietimą pasisakyti, ar pritaria kai kurių seniūnijų teritorijų ribų pakeitimui bei naujos Paįstrio seniūnijos įsteigimui.

Išdėstyti savo nuomonę šiais klausimais praėjusį sekmadienį surengtoje apklausoje dalyvavo mažiau žmonių nei būtina pagal įstatymus. Nė viena balsavimo būstinė nesulaukė privalomo ketvirtadalio rinkimų teisę turinčių piliečių, o į kai kurias gyventojų apskritai teatėjo vos keli procentai.

Apklausos rengimo komisijos pirmininko rajono Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo Eugenijaus Lunskio įsitikinimu, apklausos žlugimą lėmė menkas žmonių pilietiškumo lygis.

Paklaustas, ar bus skelbiama pakartotinė apklausa, administracijos direktoriaus pavaduotojas teigė, jog tai svarstys komisija.

„Apklausoje pareikšta gyventojų nuomonė yra tik rekomendacinė, ir Tarybai priimti sprendimus, susijusius su kai kurių rajono seniūnijų teritorijų ribų pakeitimu, ji nėra privaloma“, – pabrėžė E.Lunskis.

Sekmadienį surengta apklausa turėjo atsakyti, ar pritariama naujos Paįstrio seniūnijos steigimui, dalies Karsakiškio, Naujamiesčio, Velžio seniūnijų teritorijų prijungimui prie Panevėžio seniūnijos. Be to, Velžio seniūnijos sąskaita būtų padidinta Upytės seniūnija, Algirdiškių gyvenamoji vietovė iš Smilgių perduota Naujamiesčio seniūnijai, o Papojo kaimas iš Velžio – Ramygalos seniūnijos žinion.

Taip pakeitus seniūnijų ribas ir įsteigus naują Paįstrio seniūniją, Panevėžio seniūnija praturtėtų pusantro tūkstančio žmonių ir joje gyventų 7,6 tūkstančio gyventojų. Velžio seniūnija netektų 2 tūkstančių gyventojų ir joje liktų 7,3 tūkstančio žmonių. Karsakiškio seniūnija prarastų vieną tūkstantį žmonių ir turėtų 3 tūkstančius gyventojų.

Apskaičiuota, kad Paįstrio seniūnijoje gyventų 2,6 tūkstančio, o Naujamiesčio seniūnijoje beliktų tik 1,7 tūkstančio gyventojų.

Fiasko patyrusi praėjusio sekmadienio apklausa Panevėžio rajone – ne pirmoji. Pernai rudenį toks pats likimas ištiko ir rajono žmonių apklausą dėl Ramygalos savivaldybės steigimo bei priemiestinių teritorijų prijungimo prie Panevėžio. Ramygalos zonoje savo nuomonę pareiškė 24,5 procento rinkimų teisę turinčių rinkėjų, o Panevėžio zonoje apklaustųjų skaičius nesiekė nė 7,5 procento.