aA
Geriau sėdėti rankas sudėjus ir dejuoti, kad žmonės nėra saugūs, nei imtis konkrečių veiksmų ir užtikrinti visuomenės saugumą ir rimtį. Tuo įsitikino du Vilniaus policijos patrulių rinktinės pareigūnai, bandę sutramdyti du neblaivius jaunuolius. Policininkai pirmadienį Vilniaus miesto pirmajame apylinkės teisme išgirdo, kad jie piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, todėl negalės trejus metus dirbti teisėsaugos sistemoje bei tiems patiems chuliganams privalės sumokėti 10 tūkst. litų.
Janas Zajankovskis ir Aurimas Parafinavičius
Janas Zajankovskis ir Aurimas Parafinavičius
© DELFI (D.Sinkevičiaus nuotr.)
„Tai jau viršūnė, viskas, pats padėsiu pareiškimą ant stalo", - po apkaltinamojo nuosprendžio pareiškė policijos patrulis Janas Zajankovskis.

„Gal neskubėk, mes nepadarėme nusikaltimo, palaukime, kol mūsų skundą išnagrinės kitas teismas", - kolegą ragino pagalvoti dar optimizmo nepraradęs Aurimas Parafinavičius, po teismo nuosprendžio pareiškęs, jog Lietuvoje padėtis iš esmės negerėja - „kaip buvome, taip ir likome bananų respublika".

Teisėjas patikėjo chuliganais, o ne policininkais

Pirmadienį Vilniaus miesto pirmasis apylinkės teismas po beveik dvejus metus trukusio proceso paskelbė nuosprendį J. Zajankovskiui ir A. Parafinavičiui. Į bylos aplinkybes atsižvelgęs teisėjas Alenas Piesliakas nusprendė pareigūnams skirti švelniausią Baudžiamajame kodekse numatytą sankciją – atėmimą dirbti teisėsaugos sistemoje trejus metus.

Be to, teismas nusprendė, kad policininkai nukentėjusiems jaunuoliams privalės atlyginti patirtą neturtinę žalą – kiekvienam sumokėti po 5 tūkst. litų. Tiesa, sostinės Fabijoniškių mikrorajone gyvenantys vaikinai iš policininkų siekė prisiteisti net penkis kartus didesnes sumas - po 25 tūkst. Lt.

Policininkų bylą išnagrinėjęs ir apkaltinamąjį nuosprendį priėmęs teisėjas A. Piesliakas rėmėsi nukentėjusių jaunuolių, o ne policininkų parodymais.

Teismas mano, kad nukentėjusiųjų parodymai yra nuoseklūs – jie tas pačias aplinkybes nurodė ne tik baudžiamosios bylos nagrinėjimo metu, bet ir svarstant administracinę bylą dėl jaunuolių padaryto viešosios tvarkos pažeidimo.

Sulaikė, kai išdaužė nuovados langą

Teismo nuomone, dėl neteisėtų pareigūnų veiksmų nukentėjusieji patyrė didelę žalą ir psichologinę traumą, be to, buvo diskredituotas policijos patrulių rinktinės vardas.

„Smurtą panaudojo pareigūnai, kurie visuomenę turi ginti nuo neteisėtų veiksmų", - nuosprendyje teismas pabrėžė, kad pareigūnai nusikalstamus veiksmus padarė tiesiogine tyčia.

Į nemalonią situaciją pareigūnai pakliuvo dar 2006-ųjų kovo 24-ąją apie 18 val., kai budėjimo metu atvyko į sostinės Fabijoniškių policijos nuovadą. Laukdami, kol iš tualeto sugrįš jų kolegė, patruliai išgirdo dūžtant nuovados lango stiklą. Išbėgę į kiemą jie pamatė du jaunuolius, kurių vienas buvo su kruvina ranka.

Įtarę, kad būtent jie galėjo išdaužti stiklą, patruliai pažeidėjus sulaikė ir nusivedė į nuovados patalpas.

Pareigūnai tvirtino, kad pažeidėjai priešinosi, nesutiko eiti į policijos nuovadą, šūkavo bei juos iškeikė necenzūriniais žodžiais.

Į kabinetą nuvesti pažeidėjai, kurių vienas buvo nepilnametis (tuo metu jam buvo 17 metų), piktinosi, kad esą nepagrįstai yra sulaikyti, o langą išsdaužė netyčia, kai užkliuvo už laiptų. Pasak policininkų, jaunuoliai nenurimo ir tada, kai buvo pasodinti ant sofos – trukdė policininkams rašyti tarnybinius pranešimus.

Kadangi nuovados stiklą išdaužusiam jaunuoliui smarkiai kraujavo kairė ranka, vienas nuovados pareigūnų iškvietė medikus, kurie atvykę jiems suteikė reikalingą pagalbą. Tiesa, kai vienas pareigūnų prieš tai sužeistam jaunuoliui pasiūlė sutvarstyti ranką, iš neblaivaus jaunuolio jis išgirdo ne padėką, o šūsnį keiksmažodžių.

Po grasinimų Generaline prokuratūra – tyrimas

Išleidę pažeidėjus į namus pareigūnai surašė administracinio teisės pažeidimo protokolą dėl viešosios tvarkos pažeidimo. Netrukus jie sužinojo, kad pažeidėjai kreipėsi į prokuratūrą ir juos apkaltino smurto vartojimu – esą vienas jų stiklą išdaužė netyčia, užkliuvęs už laiptų ir pargriūdamas, todėl pareigūnai net nesiaiškinę aplinkybių juos užpuolė.

Nukentėjusieji tvirtino, kad policininkai juos sumušė ne prie nuovados patalpų, o pačiame policijos poskyryje. Jie tikino, kad pareigūnai nesuteikė medicinos pagalbos, o medikus iškvietė tik po 26 minučių - kai į Fabijoniškių nuovadą atvyko nepilnamečio tėvai.

Policininkai tikino, kad vienas nukentėjusiųjų net buvo pateikęs medikų pažymą, jog jam esą buvo sulaužyti šonkauliai. Vėliau, kai pareigūnų prašymu buvo atlikta papildoma ekspertizė, paaiškėjo, jog ant nukentėjusiojo kūno tėra keletas kraujosruvų.

„Vienas pažeidėjų mums tiesiai šviesiai pasakė, kad ši istorija mums geruoju nesibaigs, - prisiminė policininkai. – Kai laimėjome administracinę bylą, vieno vaikino tėvas mums pasakė, kad dabar važiuos į Generalinę prokuratūrą, kurioje anksčiau yra dirbęs. Netrukus mums buvo atnaujinta apylinkės prokuratūros nutraukta byla".

Nereikia aiškintis, kodėl pareigūnai vengia tramdyti chuliganus

Policininkai teigė, kad daugiabutyje esanti Fabijoniškių policijos nuovada ne kartą yra nukentėjusi nuo chuliganų – po savaitgalių tekdavo keisti prie įėjimo pakabintą lentelę su užrašu „Policija", porą kartų kažkas padegė duris.

„Esu gyvenime sulaikęs ne vieną šimtą pažeidėjų ir už rimtus nusikaltimus, tačiau nė vienas taip nesipriešino, - dar nagrinėjant bylą teisme sakė patrulis J. Zajankovskis. – Jeigu už tai, kad vykdžiau pareigą mane nuteis, aš tik pasakysiu „ačiū", nes tada galėsiu eiti dirbti vairuotoju ir uždirbsiu ne tūkstantį litų, o du su puse tūkstančio į rankas"

Pirmadienį nuteisti pareigūnai prisipažino, kad jiems iškelta baudžiamoji byla privertė susimąstyti kartu dirbančius jų kolegas.

„Visame pasaulyje, net toje pačioje Latvijoje, policininkus visi gerbia, tačiau tik ne Lietuvoje, - sakė A. Parafinavičius. – Kai mums iškėlė bylą ir ėmė tampyti po teismus, kolegos ėmė visai kitaip žiūrėti į darbą. Tai štai jums atsakymas, kodėl niekas nenori veltis į ginčus su gatvėse geriančiais chuliganais".

Kovodami už visuomenės gerovę bėdoje lieka vieni

„Manęs klausia, kodėl tu čia dirbi, juk tau mažai moka, - sakė A. Parafinavičius. - Aš esu profesionalas, sportuoju, mokiausi, todėl noriu čia dirbti. Policijos pas mus Lietuvoje niekas nemėgsta, pareigūnų niekas nenori apginti, jie lieka vieni su savo problemomis".

Pasak A. Parafinavičiaus, dėl to, kad pažeidėjai siautėja iš dalies yra kalti ir patys policininkai.

„Yra ramių pareigūnų, kurie nekreipia dėmesio į sulaikytųjų įžeidimus, kai juos toli pasiunčia, šie ima ir ramiai nueina, - kolegų elgesiu stebėjosi patrulis. – Tačiau taip neturėtų būti – kitą kartą sulaikomas to įtariamojo draugas ir pradeda priešintis ir rodyti savo galias. Bet jeigu jis papuola ant principingai dirbančio policininko, šis nesileidžia įžeidinėjamas. O tada ir prasideda karuselė – tenka aiškintis dėl skundų ir pan.".

Pirmadienį Vilniaus policijos patruliams paskelbtas nuosprendis dar negalutinis – pareigūnai jį žada apskųsti Vilniaus apygardos teismui.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.