aA
Lietuvos studentų sąjunga (LSS) Valstybinį mokslo ir studijų fondą ragina tobulinti paskolų šalies studentams teikimo tvarką. Anot studentų atstovų, šiuo metu galiojančioje sistemoje per daug biurokratijos, dėl ko studentų tikrieji poreikiai dažnai lieka nepatenkinti.
Studentas ruošiasi paskaitai
Studentas ruošiasi paskaitai
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)
„Daugiausia studentų kritikos sulaukėme dėl paskolų gyvenimo išlaidoms“, - teigia Lietuvos studentų sąjungos prezidentas Jonas Okunis. LSS vadovo teigimu, akademinis jaunimas nepatenkintas, kad reikalingos lėšos realiai juos pasiekia per vėlai, ne visa suma iš karto.

„Pasitaiko atvejų, kai vasario mėnesį paraiškas paskoloms gauti užpildę studentai, reikalingas lėšas realiai gauna tik birželio mėnesį. Tokia situacija nėra protinga“, - sako LSS prezidentas.

Atsižvelgdama į studentų poreikius, interesus, Lietuvos studentų sąjunga rengia kreipimąsi į atsakingas institucijas dėl esamos paskolų studentams teikimo tvarkos tobulinimo.

LSS siūlys, kad dar šiais metais būtų sudaryta galimybė paskolas gyvenimo išlaidoms studentams gauti ne dalinėmis sumomis, bet visa nustatyta suma vienu metu. Studentų atstovai taip pat ragins greitinti paskolų teikimą. Norima, kad procesas nuo momento, kai studentas užpildo reikalingus dokumentus paskolai gauti, iki momento, kuomet paskola realiai pasiekia studentą, truktų ne ilgiau nei 1.5 mėn.

Primename, kad Valstybinis mokslo ir studijų fondas studentams teikia trijų rūšių paskolas: studijų įmokoms mokėti (iki 520 Lt per semestrą), gyvenimo išlaidoms (iki 4 680 Lt per metus) bei dalinėms studijoms pagal tarptautines sutartis ir susitarimus (iki 4 680 Lt vienam semestrui).

Paskolos pragyvenimui teikiamos į studento sąskaitą lėšas pervedant kas 3 mėnesius dalimis. Pirmoji paskirtos sumos dalis studentą pasiekia po 25 darbo dienų nuo paskolos sutarties pasirašymo dienos. Tokios sutarties pasirašymo dažnas studentas laukia apie tris mėnesius nuo tada, kai pateikia paskolai gauti reikalingus dokumentus.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.