aA
Trečiadienį kelios Rusijos organizacijos paragino šalies parlamentą neratifikuoti 1997 m. su Lietuva pasirašytos sienos sutarties.
Pasak Visuomenės komiteto Kurilų saloms ir Rusijos teritoriniam vientisumui ginti lyderio Aleksejaus Plotnikovo, "tokia sutartis, kokia ji yra dabar, daro didelių teritorinių nuolaidų Vilniui, nes Lietuvai paliekama Klaipėda ir Klaipėdos kraštas".

"Nėra jokių dokumentų, kurie pripažintų Klaipėdą nepriklausomos Lietuvos dalimi ar bent jau suteiktų Vilniui teisinį pagrindą reikalauti atiduoti Klaipėdą", - pridūrė A.Plotnikovas.

Klaipėdos uostamiestis iki 1920 m. priklausė Vokietijai, nuo 1920 iki 1923 m. jį valdė Tautų Sąjunga. 1923-iaisiais Klaipėda tapo nepriklausomos Lietuvos dalimi. 1939 m. kovą hitlerinė Vokietija aneksavo Klaipėdą, o 1940 m. Sovietų Sąjunga - visą Lietuvą.

Po Antrojo pasaulinio karo Klaipėda buvo įtraukta į Lietuvos SSR sudėtį atsižvelgiant į sienas, buvusias prieš hitlerinę aneksiją.

Dešimtajame dešimtmetyje Rusijos politikos veikėjai ne kartą teigė, kad Klaipėda 1945 m. buvo perduota visai SSRS, o ne Lietuvai.

Pastaraisiais metais teritorines pretenzijai mūsų šaliai reiškė dabartinis Valstybės Dūmos pirmininko pavaduotojas Vladimiras Žirinovskis, nacionalistinio Rusų bendruomenių kongreso lyderis Dmitrijus Rogozinas, kiti Rusijos politikai.