aA
Tolesnė NATO plėtra galima tik pritariant Rusijai, nes tai padės išvengti nereikalingo įtampos didėjimo, ketvirtadienį Taline pareiškė NATO jungtinio Šiaurės-Rytų štabo generolas majoras Raineris Jungas.
Susitikime su žurnalistais R. Jungas sakė, kad Rusiją reikia įtikinti, jog aljanso veiksmai ir tikslai yra tik taikaus ir gynybinio pobūdžio.

R. Jungo žodžiais, pasaulis suinteresuotas stipria ir pasirengusia bendradarbiauti Rusija, kuri nebijotų NATO plėtros ir nelaikytų aljanso savo priešininku.

Generolas majoras R. Jungas pridūrė neatmetantis galimybės, kad Rusija pati pareikš norą tapti NATO nare. Rusiją supa Čečėnija, Iranas ir Irakas, ir niekas negali prognozuoti šių kaimyninių šalių veiksmų rytoj, turint galvoje, kad kai kurios šio regiono valstybės pasirengusios sukurti branduolinį ginklą.

Pasak R. Jungo, bendradarbiavimas nebus įmanomas, kol tuo nebus suinteresuota antra šalis. Generolas majoras pridūrė, kad aljansas norėtų matyti Rusiją stipria ir stabilia bendradarbiavimo partnere.

R. Jungas pranešė, kad jungtinis Šiaurės-Rytų štabas visada pasirengęs patarti Estijos kariškiams, tačiau tik su sąlyga, kad jie patys parodys iniciatyvą, nes kiekviena šalis turi turėti savo gynybos strategiją.

Estijos ir NATO pareigūnai Taline nuo pirmadienio iki penktadienio dalyvaus bendrame seminare operatyvinio planavimo ir informacinių sistemų valdymo klausimais.

Seminarą organizuoja NATO jungtinio Šiaurės-Rytų štabo (JHQNE) specialistai pagal kasmetinę aljanso ir jo partnerių konsultacijų programą.

Taline vykstantis seminaras yra pirmas, rengiamas aljansui nepriklausančioje šalyje. Pranešimus seminare skaitys Anglijos, Vokietijos, Lenkijos ir Danijos karo specialistai. Tarp klausytojų bus Lietuvos, Latvijos, Estijos, Austrijos, Rumunijos, Švedijos ir Slovakijos karininkai.

Generolas majoras R. Jungas išreiškė viltį, kad ateityje panašiuose seminaruose dalyvaus ir Rusijos kariškiai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.