aA
Mitingą organizavo Lietuvos laisvės lyga, Lietuvių nacionalinė partija "Jaunoji Lietuva" bei dar kelios neįtakingos dešiniosios patriotinės jėgos. Policijos pareigūnų vertinimu, Nepriklausomybės aikštėje buvo susirinkę 150-200 žmonių.

Skirtingai nuo kitų mitingų, aikštėje nebuvo įgarsinimo aparatūros ir kalbėtojai naudojosi megafonu. Nacionalinės M. Mažvydo bibliotekos laiptų viršuje stovėję vyrai laikė didelį transparantą su užrašu "Šalin kagėbistus iš Seimo, Vyriausybės, Prezidentūros".

Keli mitinguotojai laikė plakatus, kuriuose reiškiamas pasipiktinimas valstybinių apdovanojimų įteikimu Kazimierai Prunskienei ir Marijonui Misiukoniui.

Mitinge kalbėjęs Seimo narys krikščionis demokratas Petras Gražulis priminė, kad V. Adamkus ir jo padėjėjas Raimundas Mieželis, gyvendami JAV, yra buvę išeivių organizacijos "Santara-Šviesa" lyderiai.

P. Gražulis kaltino šią organizaciją "kolaboravimu" su sovietais, nes "Santara-Šviesa" vienintelė iš išeivių "buvo užkibusi ant sovietinės propagandos kabliuko", "buvo pasukusi į kultūrinį bendradarbiavimą su okupacine valdžia".

Vienas mitingo organizatorių, jaunalietuvių vadas Seimo narys Stanislovas Buškevičius žurnalistams sakė, jog "reikėjo vieną kartą viešai parodyti Prezidentūrai - užteks viešai šaipytis iš mūsų simbolių".

"Jau ne pirmą kartą Prezidentūra įteikia apdovanojimus žmonėms, nieko neturintiems bendra su nuopelnais Lietuvos nepriklausomybei", sakė jaunalietuvių vadas.

Pasak S. Buškevičiaus, prezidentas V. Adamkus yra "užsiangažavęs į vieną pusę", "atstovauja nomenklatūrinei konjunktūrinei pusei" ir yra palankus tiems, "kas gali užimti aukštus postus, duoti daugiau naudos".

Anot rezoliucijos, Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Mečys Laurinkus "jau ne kartą nuo 1990 metų pasielgė priešingai Lietuvos interesams", todėl siūlomą jį atleisti ir sugrąžinti į VSD vadovo postą "komunistų 1992 metais pašalintą Petrą Plumpą".

Dėl buvusiojo Lietuvos pirmosios Vyriausybės (1990-1991 m.) vidaus reikalų ministro M. Misiukonio apdovanojimo praėjusią savaitę pasipiktinimą pareiškė maždaug 50 Seimo narių. M. Misiukonis buvo kadrinis sovietinio KGB karininkas ir dalyvavo paskutiniojo Lietuvos partizano Antano Kraujelio sunaikino operacijoje 1965 metais.

Dešimtmečio pradžioje teismas nustatė, kad pirmoji Lietuvos premjerė Kazimiera Prunskienė yra bendradarbiavusi su KGB.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.