aA
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė
© DELFI
„Noriu priminti – kovo mėnesį buvo įvertinta Lietuvos konvergencijos programa. Būtent ji buvo įvertinta kritiškiausiai per paskutinius trejus metus kaip nepakankama ir neduodanti rezultatų kovoje su infliacija.

Tai – oficiali Europos Komisijos nuomonė. Ir visa, ką kalbu, yra EK nuomonė – aš esu komandiruotėje kaip komisarė“, – teigė D. Grybauskaitė.

Anot Lietuvos radijo, eurokomisarė ramiai vertina premjero Gedimino Kirkilo ketinimus kreiptis į EK pirmininką dėl jos išsakytos kritikos.

„Kiekvienos nacionalinės vyriausybės vadovas, kiekvienas pilietis turi teisę kreiptis į EK ir ji atsakys“, – sakė eurokomisarė.

Šį rytą D. Grybauskaitė susitiko su Seimo pirmininku. Česlovas Juršėnas, vertindamas premjero, socialdemokratų lyderio ketinimus, sako, kad jis elgtųsi kitaip, tačiau pripažįsta, kad kiekvienas partijos narys gali turėti savo nuomonę.

Premjeras teigia pajuokavęs dėl kreipimosi

Premjeras savo ruožtu sako pajuokavęs, kai praėjusią savaitę pareiškė ketinąs dėl šios kritikos skųstis EK pirmininkui Jose Manueliui Barroso.

Premjero patarėja Nemira Pumprickaitė lrt.lt teigė, kad tokią G. Kirkilo reakciją sukėlė D. Grybauskaitės elgesys: ši kritikavo Vyriausybę, tačiau vizito metu "demonstratyviai" nesusitiko su jos vadovu.

Pasak N. Pumprickaitės, kritika gali būti reiškiama, tačiau tokiu atveju ji turėtų būti ne tik išreikšta viešojoje erdvėje, bet ir aptarta su kritikuojamais pareigūnais.

Praėjusią savaitę D. Grybauskaitė kritikuodama Vyriausybės neveiklumą dėl infliacijos pavadino tai "puota maro metu", o G. Kirkilas atsakė, kad tai "politikavimas", kuriuo siekiama pridengti "savo pačios neveiklumą komisijoje, kurioje ji nieko nenuveikė Lietuvos naudai".

Praėjusią savaitę Lietuvoje viešinti Europos Komisijos narė D. Grybauskaitė gana aštriai įvertino Vyriausybės veiklą. Ji skeptiškai kalbėjo apie galimybę įsivesti eurą Lietuvoje. Eurokomisarės nuomone, šiuo požiūriu Lietuva "atrodo blogai ir artimiausiu metu atrodys dar blogiau", primena ELTA.

Pasak jos, bendras fonas ir bendra situacija yra labai sudėtinga, ir ji būtų sudėtinga bet kuriai Vyriausybei.

"O Vyriausybei, kuri yra priešrinkiminėje pozicijoje, yra dar sunkiau", - apie G. Kirkilo Vyriausybę sakė D. Grybauskaitė.

www.lrt.lt