aA
Centristų siūlymas reformuoti rinkimų sistemą yra jų bandymas turėti priešrinkiminį kozirį ir įtikti rinkėjams, teigia viena konservatorių lyderių Rasa Juknevičienė.
Pasak jos pareiškimo, kurį išplatino konservatorių spaudos tarnyba, ir dabar galiojanti, ir centristų siūloma rinkimų sistemos turi ir savo privalumų, ir trūkumų, tačiau dar bręstančiai Lietuvos politinei sistemai dabartinė sistema yra naudinga.

Praėjusią savaitę Seimo Centro frakcijos narė Rūta Rutkelytė pranešė užregistravusi Seimo rinkimų įstatymo pataisų projektą, pagal kurią visi Seimo nariai būtų renkami vienmandatėse apygardose.

Pagal galiojantį Seimo rinkimų įstatymą, 71 parlamentaras renkamas vienmandatėse apygardose, dar 70 pagal partijų sąrašus daugiamandatėje apygardoje.

Konstitucija numato, kad Seimą sudaro 141 narys, kurie renkami ketveriems metams.

R. Rutkelytės teigimu, dabar rinkėjai "yra apgaudinėjami", nes balsuodami pagal partijos sąrašą, jie orientuojasi į kelis pirmuosius partijos asmenis, o visi kiti išrenkami kaip anonimai, nežinomi asmenys.

Be to, pasak centristės, neturintys rinkimų apygardos parlamentarai prarandą ryšį su rinkėjais.

Seimo pirmininko pavaduotoja R. Juknevičienė teigia, kad centristai pasiūlė keisti rinkimų sistemą, kai to jau neįmanoma padaryti fiziškai. Rinkimų sistemos struktūrai ir rinkimų apygardų riboms pakeisti reikia milžiniško darbo.

"Regis, Centro sąjunga pasiūlė šią pataisą tik todėl, kad panaudotų ją kaip priešrinkiminį kozirį ir taip pasirodytų, neva, atsiliepianti į žmonių lūkesčius", teigia R. Juknevičienė.

Anot jos, ateityje, galbūt tuoj po rinkimų reikėtų ramiai išanalizuoti patirtį, pasitelkiant politologus, kitus specialistus.

Konservatorė primena 1992 metus, kai ginčas dėl rinkimų sistemos sukėlė Atkuriamojo Seimo skilimą, nes tuometinė Centro frakcija kategoriškai reikalavo proporcinės rinkimų sistemos. Pasak R. Juknevičienė, tuometinė Sąjūdžio koalicija (iš kurios vėliau gimė Tėvynės sąjunga - BNS), "nuosekliai siūlė Seimo narius rinkti tik apygardose".

"Buvo pasiektas kompromisinis susitarimas, kurio laikomės", teigia R., Juknevičienė.

Gegužės viduryje piliečių parašus pradėjo rinkti iniciatyvinė grupė, siekianti padaryti Konstitucijos pataisas. Referendumo iniciatoriai, tarp kurių yra signataras Kazimieras Uoka, siekia panaikinti Seimo rinkimus pagal partinius sąrašus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.