aA
Rusijos prezidento padėjėjas Čečėnijos klausimais antradienį patvirtino įspėjimą, kad Maskva gali suduoti smūgius Afganistanui už paramą čečėnų sukilėliams ir pridūrė, kad šiam grasinimui pritarė Kremlius.
Kabule Užsienio reikalų ministerijos atstovas paneigė, kad Talibanas, vienintelė vyriausybė, pripažinusi Čečėnijos nepriklausomybę, apmoko čečėnų partizanus.

"Mes morališkai palaikome teisingus čečėnų siekius", spaudos konferencijoje sakė URM atstovas spaudai Faizas Ahmadas Faizas.

"Rusai praeityje kišosi į Afganistaną, ir daro tai dabar. Čia nėra jokių apmokymų centrų. Mes neturime lėšų čečėnams remti", tvirtino F.A. Faizas

Čečėnijos partizanų tinklapyje www.kavkaz.org rašoma, kad S. Jastržembskio pasisakymai rodo, jog "Kremliaus režimas rengiasi karui prieš islamo teroristus".

S. Jastržembskio pareiškimus antradienį paskelbė ir Rusijos žiniasklaida. Televizija ORT juos pavadino "sensacingais".

Pirmajame dienraščio "Sevodnia" puslapyje išspausdintas straipsnis "Audra afganų dykumoje". Jame rašoma, kad S. Jastržembskio grasinimas rodo, jog Maskva tebeserga "afganų sindromu", kuris prasidėjo pralaimėjus devintajame dešimtmetyje vykusį karą.

Karnegio tarptautinės taikos centro analitikas Aleksejus Malašenka S. Jastržembskio grasinimą prilygino zondui.

"Jį galima traktuoti kaip testą, kuriuo norima patikrinti galimą pasaulio reakciją. Kaip sureaguos Rusijos visuomenė? Tarptautinė bendruomenė? O kaip pats Talibanas?" - sakė A. Malašenka.

Anot jo, Kremlius tikriausiai rezga planus, kaip sukurti V. Putinui tvirto žmogaus reputaciją, pakurstyti nacionalizmą, padidinti Rusijos vaidmenį Vidurio Azijoje ir sudaryti pasaulyje įvaizdį, kad šalis kovoja prieš terorizmą.

Tačiau Maskva turės pasverti savo žingsnius, kad neįklimptų į naują karą.

"Logiškai mąstant, nepanašu, kad per kelias ateinančias savaites bus suduoti smūgiai. Tačiau Rusija yra nenuspėjama šalis", sakė analitikas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.