aA
Infliacija šiepia dantis ne tik prekybos centruose, degalinėse ir kirpyklose. Kainos šoktelėjo net su mistika ir ezoterika susijusiose vietose – būrimo ir astrologijos salonuose. Kortos, kavos tirščiai, vaškas, švytuoklės, dangaus kūnų išsidėstymo schemos, numerologija nepriklausomoje Lietuvoje išgyvena antrąjį renesansą po Rusijos krizės metų.
Būrimo kortos
Būrimo kortos.
© DELFI (J.Vanago nuotr.)
Pas būrėjas ir astrologus vėl masiškai plūsta žmonės, kamuojami netikrumo dėl dabarties ir baimės dėl ateities.

Kai kurios ateities pranašautojos jau turi kasos aparatus ir kompiuterius, bet sprendžia senas kaip pasaulis problemas: meilė, sveikata, pinigai.

Šiandien būrėjos iš klientų išgirsta ir naujų aktualių klausimų.

Ar išsimokėsiu paskolą už būstą? Ar man vykti dirbti į užsienį? Kaip atplėšti vyrą nuo ruletės?

Su kortų malka – mokytoja

„Dabar ypač aktualios problemos, susijusios su kelionėmis ir darbu užsienyje. Daugėja skyrybų. Didėjanti infliacija sėja paniką“, – kalbėjo būrimo salono „Pas Liudmilą“ būrėja Tamara. Raginimas greičiau pradėti burtis „Kauno dienos“ žurnalistams priminė, jog laikas – pinigai ir būrimo salone.

Visuomenės sveikata valstybė rūpinasi prastai lyg amorali motina. Todėl būrėjos ne tik pranašauja ateitį, bet tampa ir psichologėmis, kartais – vos ne psichiatrėmis. „Padedame žmonėms išsikalbėti, suteikiame psichinę paramą. Dažnai sušvelniname ženkluose matomus skausmingus momentus, kai ką nutylime“, – šyptelėjo 15 metų šiuo amatu užsiimanti Tamara. Pagal specialybę ji – pedagogė.

Nerimas sulygina visus

„Magiškojo būrimo ir pažinčių salono“ būrėja Vilija pasakojo: „Būna klientų, kurie, sugniuždyti gyvenimo, prašo sakyti tik gerus dalykus. Bet kiti tikisi visiško atvirumo. Mes privalome perspėti apie artėjančią nelaimę, tačiau žodžio „mirtis“ niekada neminime.“

Vilija, kaip ir Tamara, neslėpė: jų patarimų teiraujasi ir žinomi verslininkai, ir politikai. „Visi lygūs – ir politikai, ir pensininkai, ir verslininkai, ir namų šeimininkės: visiems gyvenimas pateikia situaciją, kurioje reikia pagalbos“, – kalbėjo būrėja Vilija.

Ji pabrėžė: savo gyvenimo paslaptis atskleidę klientai gali būti ramūs, aptartos problemos taip ir liks būrėjos kabinete.

Ir kortomis, ir pupelėmis

Būrėjų paslaugų pasiūla nemaža: jos gali burti iš delno, paprastomis ar Taro kortomis, paskaičiuoti numerologiją, ateitį nuspėti švytuoklėmis. Yra ir kitų metodikų.

„Labai tiksliai į konkretų klausimą atsako pupelės. Beje, tai vienas pigiausių būrimo būdų. Tačiau, jei domina daugiau klausimų, patartina atlikti išsamų būrimą: kortomis ir iš delno“, – vardijo parapsichologijos akademiją baigusi ponia Vilija. Prieš tai ji buvo inžinierė.

Ar norint dirbti būrimo salone būtinas aukštojo mokslo diplomas? „Svarbiausia – sugebėjimai, komunikabilumas ir geros lietuvių kalbos žinios, – paaiškino „Magiškojo būrimo ir pažinčių salono“ savininkė Erika Visockaitė. – Diplomas nėra būtinas.“ „Magiškojo būrimo ir pažinčių salone“ dirba 3 būrėjos.

Kainos išaugo per metus

Daugelyje būrimo salonų ant stalų jau stovi kasos aparatai ir klientams įteikiamas kasos kvitas. Tačiau dar liko dirbančiųjų pagal patentus. „Verslas sėkmingas, iš jo dabar galima pragyventi“, – buvo atvira E.Visockaitė.

Ant sienos kabančiame kainoraštyje skelbiama, kad išsiburti paprastomis kortomis kainuos apie 40, o išsamus būrimas – 55 litus.

Šnekėdamos apie aktualiausias klientų problemas būrimo salone „Pas Liudmilą“ dirbančios moterys atviros, tačiau vos pasiteiravęs apie jų veiklą pasijunti tarsi įžengęs į minų lauką. „Mes mokame valstybei mokesčius. Jūsų neturėtų dominti, ar mes turime darbo sutartį. Taip, nuo pernai mūsų paslaugos pabrango penkiais litais, bet daugiau apie pinigus nekalbėsime“, – išgirdome, pasisukus kalbai apie mokesčius.

„Manote, mums lengva? Plūsta žmonės su problemomis, darbo daug“, – kalbėjo salono „Pas Liudmilą“ būrėjos.

Astrologinių prognozių centro „Spika“ savininkė, buvusi mokytoja Zita dabar už asmeninį horoskopą ima 30 litų daugiau nei pernai. Šiemet asmeninio jos sudaryto horoskopo kaina siekia 150 litų.