aA
Tūkstančiai Kubos piliečių gavo teisę privatizuoti namus, priklausančius valstybei. Manoma, kad ši naujovė paskatins reformuoti įstatymus nekilnojamojo turto sferoje, praneša "Associated Press".
Havana
Havana. Kuba.
© Corbis
Pagal naująją tvarką, kubiečiai, kurie nuomojasi nekilnojamąjį turtą iš valstybinių kompanijų, dabar turi teisę pasilikti sau butą ar namą išėję į pensiją, taip pat privatizuoti šį nekilnojamąjį turtą ir perduoti jį savo vaikams ar kitiems giminaičiams.

Tuo pačiu įstatymas nenumato leisti kubiečiams parduoti namus kam nors kitam, išskyrus šalies vyriausybę.

Tai jau ne pirmas naujosios Kubos vyriausybės žingsnis, nors ir nedidelis, link dabartinės santvarkos demokratizavimo. Praėjusio mėnesio pabaigoje paprastiems piliečiams buvo leista įsigyti mobiliuosius telefonus. Iki tol tokius telefonus galėjo turėti tik užsienio firmų darbuotojai arba kubiečiai, einantys svarbias pareigas valstybės administracijoje.

Paprastai kubiečiai, panorę turėti mobilųjį telefoną, apeidavo draudimą, įregistruodami telefonus užsienio piliečių vardu.

2008 m. vasarį Kubos vyriausybė leido laisvai prekiauti kai kuriais elektros prietaisais, kuriuos pardavinėti anksčiau buvo draudžiama. Pagal naujojo Kubos prezidento Raulio Castro dekretą, į įrangos, kurią leista laisvai pardavinėti, sąrašą įtraukti kompiuteriai, vaizdo ir DVD grotuvai, televizoriai, mikrobangų krosnelės bei kai kurie kiti elektros prietaisai.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.