aA
Vilniaus rajone iškabintos gatvių pavadinimų lentelės rusų ir lenkų kalbomis sudomino užsienio žiniasklaidą. Penktadienį pas Vyriausybės atstovą Vilniaus apskrityje lankėsi korespondentė iš Vokietijos Birgit Johannsmeier, rengianti reportažą apie šios tarnybos vadovo Jurgio Jurkevičiaus pastangas pakeisti lenteles ir dėl to kilusį konfliktą su lenkų tautinės mažumos atstovais.
Gatvių pavadinimai
Gatvių pavadinimai
© DELFI
J. Jurkevičius korespondentei paaiškino vykdąs Valstybinės kalbos inspekcijos pavedimą dėl pastebėtų Valstybinės kalbos įstatymo pažeidimų.

Jis taip pat pateikė Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimą, kuriame teigiama, kad Lietuvoje yra valstybinė kalba – lietuvių, todėl visi gatvių pavadinimai turi būti rašomi tik valstybine kalba.

„Tokie yra Lietuvos įstatymai ir aš juos vykdau“, - teigė Vyriausybės atstovas, reikalaujantis, kad Vilniaus rajono valdžia nukabintų lenteles abejomis kalbomis.

DELFI primena, kad Vyriausybės atstovo pradėtas žygis Vilniaus rajone supykdė Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderį parlamentarą Valdemarą Tomaševskį.

Jis įsitikinęs, kad pagrindinė teisės reguliacija šiuo klausimu yra Europos Tarybos Tautinių mažumų apsaugos pagrindų konvencija, kuri leidžia vartoti tautinių mažumų kalbą, be kita ko, gatvių pavadinimuose vietovėse, tradiciškai gyvenamose tautinės mažumos.

Išplatintame pareiškime V. Tomaševskis suabejojo J. Jurkevičiaus kompetencija ir pavadino jį nacionalistu.

J. Jurkevičius dėl tokio Seimo nario pareiškimo kreipėsi į Seimo Etikos komisiją.

Baltijos šalyse dirbanti B. Johannsmeier DELFI teigė išklausiusi abi konflikto puses, aplankiusi Vilniaus rajoną ir pati apžiūrėjusi „garsiąsias“ gatvių pavadinimų lenteles.

„Šis konfliktas atrodo ganėtinai kvailas. Be abejo, valstybės tarnautojas turi ginti įstatymą, tačiau įstatymas toje vietoje, kur gyvena tautinių mažumų atstovai, galėtų leisti jiems rašyti pavadinimus ir savo kalba“, - savo įspūdžiu dalijosi žurnalistė.

Parengtą reportažą iš Vilniaus rajono ji ketina pasiūlyti kelioms Vokietijos radijo stotims.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.