aA
Valstybės saugumo departamento (VSD) veiklą tyrusiam Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui (NSGK) siūloma atlikti dar vieną tyrimą.
Petras Gražulis
Petras Gražulis
© DELFI (J.Markevičiaus nuotr.)
Seimo frakcijos Tvarka ir teisingumas narys Petras Gražulis siūlo pavesti šiam komitetui ištirti prezidento Valdo Adamkaus rinkimų kampanijų 1997-1998 metais ir 2004-aisiais finansavimo aplinkybes. Tokį nutarimo projektą parlamentaras įregistravo Seimo posėdžių sekretoriate.

NSGK siūloma pasidomėti, ar V. Adamkaus rinkimų kampanijos finansavimas atitiko įstatymus ir kas sumokėjo jo rinkimų kampanijos skolas.

„Ar prezidentas, teigdamas, jog jis tuo visiškai nesidomėjo, kalbėjo tiesą? Ar tokia prezidento pozicija nėra tik išsisukinėjimas ir visuomenės apgaudinėjimas? Ar asociacija „Valdo Adamkaus fondas" nepažeidė įstatymų, paremdama prezidento V. Adamkaus rinkimų kampaniją 421 tūkst. litų?" - tokie klausimai pateikiami nutarimo projekte.

Jame taip pat teiraujamasi, ar Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) bei Valstybinė mokesčių inspekcija netoleravo ir nedangstė V. Adamkaus rinkimų kampanijos pažeidimų.

„Ar visi pažeidimai yra atskleisti ir nustatyti? Ar pažeidimų nebuvo ir antrosios rinkiminės kampanijos metu?" - siūloma ištirti NSGK.

P. Gražulį domina ir Lietuvos pilietybės suteikimas išimties tvarka Rusijos piliečiui Mansurui Sadekovui.

„M. Sadekovas jokių nuopelnų Lietuvai neturėjo. Ar ne todėl prezidentas V. Adamkus 2003-02-24 dekretu jam suteikė pilietybę išimties tvarka, likus dviem dienoms iki Prezidento R. Pakso inauguracijos, kad būtų sumokėta 400 tūkst. litų suma V. Adamkaus rinkiminės kampanijos skoloms apmokėti?" - klausiama nutarimo projekte.

NSGK siūloma ištirti, ar pervedant 400 tūkst. litų sumą į „Valdo Adamkaus fondą" prieš ir po pilietybės suteikimo M. Sadekovui, nebuvo tik fiktyviai pasinaudota fiziniais asmenimis, dirbančiais V. Uspaskicho įmonėse ir nustatyti šių lėšų tikruosius šaltinius, kilmę bei užsakovus.

Nutarimo projektą įregistravęs P. Gražulis siūlo išsiaiškinti, ar Prezidentas V. Adamkus už tariamus nuopelnus Lietuvos valstybei nėra išimties tvarka suteikęs Lietuvos pilietybės ir kitiems asmenims, kurie už tai yra pervedę nemažas pinigų sumas (nebūtinai rinkimų kampanijos skoloms padengti).

Pasiūlęs domėtis V. Adamkaus rinkimų kampanijos finansavimo aplinkybėmis politikas klausia, „ar toleravimas tokių faktų nedestabilizuoja valstybės, nekuria joje teisinio nihilizmo, nedemoralizuoja prezidento, Seimo ir kitų valstybės atsakingų institucijų bei pareigūnų vardo, neįteisina dvigubų standartų ir nekelia grėsmės valstybės nacionaliniam saugumui?"

Kovo 17 d. Seimo frakcijos Tvarka ir teisingumas seniūnas Valentinas Mazuronis Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo Seimo nutarimo projektą dėl kreipimosi į Konstitucinį Teismą. Šio teismo prašoma ištirti, ar Prezidentas V. Adamkus, 2003 m. vasario 24 d. pasirašydamas dekretą „Dėl Lietuvos Respublikos pilietybės suteikimo išimties tvarka", nepažeidė Konstitucijos bei Pilietybės įstatymo, primena ELTA. Šiuo dekretu pilietybė išimties tvarka buvo suteikta Rusijos piliečiui M. Sadekovui.

Kaip pastebi V. Mazuronis, šio dekreto rengimo dienomis bei po jo pasirašymo į V. Adamkaus fondą per keletą kartų buvo pervesta 400 tūkst. litų paramos.

„Yra pagrindo manyti, kad Prezidentas V. Adamkus, pasirašydamas minėtą dekretą dėl Lietuvos Respublikos pilietybės suteikimo išimties tvarka, vadovavosi ne Lietuvos valstybės, bet privataus asmens interesais už suteiktą finansinę paramą, todėl neteisėtu tikslu panaudojo tik Respublikos Prezidentui Konstitucijos suteiktą išimtinę teisę suteikti asmenims Lietuvos Respublikos pilietybę išimties tvarka ir tuo diskreditavo Respublikos Prezidento institucijos autoritetą", - rašoma kreipimosi į Konstitucinį Teismą tekste.

Įregistruotame nutarimo projekte pažymima, kad nebuvo ir nėra žinoma jokių M. Sadekovo nuopelnų Lietuvos Respublikai prisidedant prie jos valstybingumo stiprinimo, Lietuvos Respublikos galios ir jos autoriteto tarptautinėje bendruomenėje didinimo.

Todėl, nutarimo projekto rengėjų nuomone, yra pagrindo manyti, kad Prezidento V. Adamkaus pasirašytas dekretas dėl Lietuvos Respublikos pilietybės suteikimo išimties tvarka prieštarauja Konstitucijai bei Pilietybės įstatymui.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.