aA
Seimui siūloma svarstyti Konstitucijos pataisos projektą, kuriuo naikinama nuostata, leidžianti vienu metu būti ir Seimo, ir Vyriausybės nariu.
Kęstutis Čilinskas
Kęstutis Čilinskas
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)
Penktadienį toks Konstitucijos pataisos projektas įregistruotas Seimo posėdžių sekretoriate. Konstitucijos keitimo projektą, draudžiantį dvigubas pareigas, jau pasirašė 42 Seimo nariai. Tam, kad toks projektas būtų svarstomas Seime, užtenka 36 Seimo narių palaikymo.

Projektą parengusio Seimo nario teisininko Kęstučio Čilinsko teigimu, tarp pasirašiusiųjų Seimo narių yra įvairių frakcijų atstovai. Nėra socialdemokratų parašų, bet, K. Čilinsko įsitikinimu, dauguma Seimo narių supranta, kad šių dviejų pareigų vykdymas vienu metu nesuderinamas su Lietuvos teisine sistema.

Konstitucijos 60 straipsnyje labai aiškiai nustatyta, kad Seimo nario pareigos, išskyrus jo pareigas Seime, nesuderinamos su jokiomis kitomis pareigomis valstybinėse įstaigose ir organizacijose, taip pat su darbu verslo, komercijos bei kitose privačiose įstaigose ar įmonėse, o pagal Konstitucijos 99 straipsnį Vyriausybės nariams irgi neleidžiama užimti jokių kitų renkamų ar skiriamų pareigų, dirbti verslo, komercijos ar kitokiose privačiose įstaigose ar įmonėse.

Pasak K. Čilinsko, visus tuos principinius reikalavimus niekais paverčia Konstitucijos 60 straipsnio 2 dalis, kuri Ministrui Pirmininkui ir ministrams leidžia dirbti Seimo nariu. Todėl 42 Seimo narių pasirašytame projekte siūloma panaikinti minėtą Konstitucijos nuostatą. Projektas motyvuojamas tuo, kad pagal Konstitucijos 5 straipsnį, ir tai ne kartą yra pabrėžęs Konstitucinis Teismas, įstatymų leidžiamoji valdžia ir vykdomoji valdžia turi būti atskirtos.

Kadangi pagal Konstitucijos principus tokia dviguba pareigystė negalima, tai Konstitucija, anot K. Čilinsko, „stato Seimo narį, kuris tuo pat metu yra ir Vyriausybės narys, į gana anekdotišką padėtį".

„Pavyzdžiui, jei Seimo narys tuo pat metu yra ir Vyriausybės narys, tai jis, kaip Seimo narys, turi prižiūrėti Vyriausybės, t. y. savo paties, veiklą, kaip Seimo narys, gali teikti interpeliaciją ar reikšti nepasitikėjimą sau pačiam, kaip Vyriausybės nariui", - teigia parlamentaras.

K. Čilinsko nuomone, Tautos interesas yra pasiekti, kad visi Tautos išrinkti Seimo nariai dirbtų Seimo nario darbą, dėl kurio buvo išrinkti, visa apimtimi ir neturėtų įsipareigojimų prieš Vyriausybę.

„Dabar gi, kai vyksta rinkimai į Seimą, kandidatai žada rinkėjams, kad dirbs Seime, bet kai kurie, pasirodo, klaidina žmones, Seimą laiko tik tramplinu į Vyriausybę. Tautos interesas yra pasiekti, kad vienas ir tas pats asmuo, valstybės politikas vienu metu nesinaudotų dviguba valdžia: ir įstatymų leidėjo, ir vykdytojo, ir kontroliuojančio ir kontroliuojamojo, nes tai, be kita ko, sudaro prielaidas korupcijai ir piktnaudžiavimams", - sako Seimo narys.

Galų gale, teigia K. Čilinskas, šiandien, kai ieškome biudžeto lėšų švietimui ir kitoms sritims, valdžia nuo aukščiausiųjų atstovų turi pradėti pertvarką mažinant išlaidavimą. Todėl, jo nuomone, turime panaikinti situaciją, kai tas pats asmuo naudojasi didelėmis piniginėmis privilegijomis ir kaip ministras, ir kaip Seimo narys, nors akivaizdu, kad, jei jis dirbtų rimtai ir sąžiningai, tai vos spėtų atlikti vieną iš šių svarbių pareigų.

Pasak K. Čilinsko, sunku tikėtis, kad Seimo dauguma pritartų dvigubos pareigystės panaikinimui, jei nebūtų priimtinos alternatyvos. Iš pokalbių su Seimo nariais, renkant parašus projektui, K. Čilinskas įsitikino, kad dauguma politikų bijo situacijos, kai į ministrus išėjęs Seimo narys po Vyriausybės atstatydinimo neturi galimybės grįžti į Seimą.

Šiai problemai spręsti K. Čilinskas siūlys projektą, kuris, sekant kai kurių kitų valstybių pavyzdžiu, numatytų savotišką "pakaitinio" Seimo nario statusą.

„Sąrašinių Seimo narių atžvilgiu tokia tvarka egzistuoja ir dabar, tik ji, kol neuždrausta dviguba pareigystė, yra nenaudojama Seimo nariui tapus dar ir Vyriausybės nariu. O vienmandatėse apygardose kartu su pagrindiniu Seimo nariu turėtų būti renkamas ir "pakaitinis", kuris užimtų pagrindinio Seimo nario vietą šiam išėjus laikinai į Vyriausybę arba visam laikui į kitas pareigas", - mano K. Čilinskas.

Beje, jis yra išrinktas Dzūkijoje vietoje Alytaus rajono mero pareigas pasirinkusio buvusio Seimo nario Algirdo Vrubliausko. K. Čilinsko teigimu, šių pakartotinių rinkimų metu dzūkai piktinosi, kad reikia daryti dideles biudžeto išlaidas pakartotinių rinkimų organizavimui. Todėl, pasak K. Čilinsko, "pakaitinio" Seimo nario įvedimas leistų taupyti biudžeto lėšas ir apsaugotų šalį nuo nuolatinio rinkiminių kampanijų vajaus.

Šiuo metu dešimt Seimo narių yra paskirti dirbti Vyriausybėje. `

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.