aA
Europos Parlamentas ruošia ataskaitą, kuria siekiama tolesnės ES plėtros proceso lėtinimo, perspėjant, kad skubi plėtra veda susiskaldžiusios Sąjungos link, praneša euobserver.com.
Europos Sąjungos vėliava
Europos sąjungos vėliava
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)
Pradinėje ataskaitoje, kurią užsienio reikalų komitetui paruošė vokiečių centro-dešiniųjų parlamento narys Elmaras Brokas, sakoma: „Vykdant tolesnę plėtrą be atitinkamo suvienijimo, Sąjunga gali turėti daugybę konfigūracijų, pagrindinėms šalims judant glaudesnės integracijos link, o kitoms šalims pasiliekant savo ribose.“

Pradinėje ataskaitoje, dėl kurios komitetas turėtų balsuoti gegužę bei išplėstiniame plenariniame posėdyje ateinantį mėnesį, teigiama, kad pageidaujantiems ES nariams turėtų būti siūlomas platesnis politinių santykių su ES pasirinkimas.

Šiuo metu ES siūlo tik pilną narystę arba kaimyninę politiką – kaimynystės sutartį be didelių politinių suvaržymų.

Šiuo metu dvi šalys - Kroatija ir Turkija - turi kandidačių į ES statusą, o Albanijai, Serbijai, Juodkalnijai, Makedonijai, Kosovui bei Bosnijai ir Hercegovinai narystė ES siūloma po ilgesnio laiko.

2004 metais ES papildė 10 valstybių narių, o Bulgarija ir Rumunija įstojo į Sąjungą 2007.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.