aA
Finansiniais nusikaltimais įtariamam Darbo partijos vadovui Viktorui Uspaskichui teismas nesuteikė daugiau laisvės. Pagal namų arešto sąlygas, „darbiečių“ vadovas ir toliau negalės be leidimo išvykti iš Kėdainių, nakvoti ne savo namuose ir bendrauti su kitais įtariamaisiais byloje. Tokį sprendimą trečiadienį priėmė Vilniaus apygardos teismas.
Viktoras Uspaskichas
Viktoras Uspaskichas
© DELFI (E.Digrytės nuotr.)
Apribojimai V. Uspaskichui taikomi nuo praėjusių metų rugsėjo pabaigos. Vilniaus miesto 2-asis apylinkės teismas namų areštą pusantro mėnesio pratęsė kovo 20 dieną. Į Vilniaus apygardos teismą su būreliu savo rėmėjų pirmadienį atvykęs V. Uspaskichas prašė panaikinti šį sprendimą.

Vilniaus apygardos teismas paliko galioti žemesnės instancijos teismo sprendimą. Ši Teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama. V. Uspaskicho advokato Vytauto Sviderskio tvirtinimu, toks Teismo sprendimas demonstruoja prastėjančią demokratijos padėtį Lietuvoje.

„Tokie precedentai sudaro sąlygas piktnaudžiauti teise, tarnybiniais įgaliojimais. Yra įsitvirtinusi teisminė praktika, jog kardomoji priemonė - namų areštas, įtariamajam įsidarbinus, yra švelninama net smurtinių nusikaltimų padarymu įtariamiems asmenims, o šiuo atveju ji taikoma partijos vadovui", - sakė V. Sviderskis.

Anot advokato, taip yra pažeidžiamos žmogaus teisės. Dėl kardomųjų priemonių nepagrįsto skyrimo V. Uspaskichui ir jo teisės dalyvauti rinkimuose suvaržymo jau yra skųstasi Europos Žmogaus Teisių Teismui (EŽTT).

„Gavome iš EŽTT patvirtinimą, kad V. Uspaskicho pareiškimas yra priimtas. Mūsų reikalaujama nedelsiant pateikti ir visų kitų teismų sprendimus. Žinoma, kartu su atitinkamais komentarais nusiųsime ir šią nutartį", - sakė V. Sviderskis.

Advokatas tikino, jog kol kas skunduose net neužsimenama apie poreikį gauti piniginę kompensaciją.

„Vis dėlto, jei pareiškimas bus priimtas, ateis tokia proceso stadija, kai bus reikalaujama pasisakyti dėl materialinių kompensacijų. V. Uspaskichas nekelia šių klausimų, jam svarbiau kas kita", - teigė V. Sviderskis.

Tuo tarpu Darbo partijos bendražygiai yra pasiryžę kryžium gulti už savo vedlį. Partijos prezidiumas spręs, kaip išreikšti protestą dėl V. Uspaskichui taikomų apribojimų.

„Esame pasirengę viskam, ką leidžia įstatymas - piketams, streikams, bado akcijoms. Toliau tai tęstis negali", - po Teismo posėdžio teigė Darbo partijos pirmininko pavaduotoja Loreta Graužinienė.

Ji tvirtino, jog tokia praktika rodo teismų šališkumą ir politikų įtaką teismams.

„Matau kitų politinių partijų silpnumą, jie bijo kad V. Uspaskichas galės laisvai judėti per Lietuvą ir susitikti su rinkėjais. Manau, kad ta baimė ir kausto viską. Labai gaila, kad dėl to kenčia mūsų teisinė sistema ir iškreipiama demokratija Lietuvoje", - kalbėjo L. Graužinienė.

ELTA primena, kad Darbo partijos byloje šiuo metu prokuroras jau rašo kaltinamąjį aktą. Tikimasi, kad byla teismui bus perduota dar šį mėnesį.

Įtariama, kad Darbo partija 2004-2006 metais neįrašė į oficialią apskaitą daugiau kaip 24 mln. litų pajamų, daugiau kaip 23 mln. litų išlaidų, išvengė sumokėti valstybei daugiau kaip 3,8 mln. litų mokesčių ir įmokų. Darbo partijai neteisėtai gavus valstybės dotacijas, valstybei galėjo būti padaryta daugiau kaip 6 mln. litų žala.

Byloje įtarimai pareikšti V. Uspaskichui, Darbo partijos iždininkei Marinai Liutkevičienei, atsakingajam sekretoriui Vytautui Gapšiui ir partijos būstinės vadovei Vitalijai Vonžutaitei.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.