aA
Seimo valdančiųjų inicijuotas nepasitikėjimas Seimo pirmininko pavaduotoju konservatorių vadovu Andriumi Kubiliumi – subliuško. Valdantieji kaltino konservatorių lyderį grubiai pažeidus statutą, piktnaudžiavus savo pareigomis, pats A. Kubilius kartojo laikąs jam inicijuotą nepasitikėjimą valdančiųjų bausme už konservatorių reikštą kritiką „Leo LT" projektui.
Andrius Kubilius ir Jurgis Razma
Andrius Kubilius ir Jurgis Razma
© DELFI (J.Markevičiaus nuotr.)
Už A. Kubiliaus atleidimą iš Seimo vicepirmininko pareigų antradienį slaptai balsavo 67 parlamentarai, prieš - 8.

Pagal Seimo statutą Seimo pirmininko pavaduotojas nepasitkėjimo būdu atleidžiamas, jei už tai balsuoja daugiau kaip pusė, t.y. ne mažiau nei 71 iš 141 Seimo nario.

Opozicinė Darbo partijos frakcija antradienį pareiškė slaptame balsavime nedalyvausianti, kita opozicinė „Tvarkos ir teisingumo" frakcija pareiškė palaikanti A. Kubiliaus atleidimą.

Beje, pagrįsdamos savo skirtingus sprendimus, abi minėtos frakcijos juos motyvavo panašiai – esą A. Kubilius bei mažumos Vyriausybę anksčiau rėmę konservatoriai taip pat atsakingi už dabartinę padėtį šalyje ir turi prisiimti šią atsakomybę.

„Kiek suprantu, valdantieji patys išsigando savo iniciatyvos. Mūsų principingumo Seime daug kas bijo ir nemėgsta, bet sveikas protas nugalėjo“, - komentuodamas šiuos balsavimo rezultatus teigė A. Kubilius.

Č.Juršėnas: kai kurie nedrausmingi

Seimo pirmininkas vienas socialdemokratų vadovų Česlovas Juršėnas teigė, jog slapto balsavimo rezultatai antradienį atskleidė, jog kai kurie valdantieji galėjo būti nedrausmingi.

„Tai rodo įvairius dalykus, kad kai kurie, kurie žadėjo pasielgė kitaip (balsuojant – DELFI), kai kurie buvo nedrausmingi tiek, kiek turiu pirminių žinių, bet aš dar negaliu jų kategoriškai patvirtinti, todėl negaliu patvirtinti partijoms ar frakcijoms“, - sakė Č. Juršėnas.

Paklaustas, ar valdantieji realiai turi daugumą, nes pastaruoju metu svarbūs balsavimai Seime rodo, kad valdantieji tesurenka apie 67-68 balsus, Č. Juršėnas atsakė: „Valdančioji dauguma yra, bet keletas žmonių yra komandiruotėse, tad keletą žmonių buvo mažiau, pora žmonių kažkur užkliuvo“.

Č. Juršėnas teigė, jog šiuo metu yra laivas vienas Seimo vicepirmininko postas, į kurį be kita ko galėtų pretenduoti ir prie valdančiosios koalicijos prisijungę socialliberalai.

Socialliberalams yra pažadėtas Seimo Europos reikalų komiteto (ERK) pirmininko postas, kurį šiuo metu užima A. Kubilius. Tačiau pagal Seimo statutą ERK vadovo postą gali užimti tik vienas iš Seimo pirmininko pavaduotojų. Paklaustas, ar A. Kubiliaus neatleidus iš Seimo vicepirmininko posto, gali būti siekiama jį atstatydinti iš ERK vadovo pareigų, Č. Juršėnas neatmetė tokios galimybės pridurdamas, jog tai – „Seimo statuto technikos dalykas“.

Nepasitikėjimą A. Kubilium dar prieš kelis mėnesius yra iniciavęs 41 valdančiųjų frakcijų atstovas dėl jo pirmininkavimo šių metų sausio pabaigoje vykusiam Seimo posėdžiui, kuriame svarstytos Atominės elektrinės (AE) įstatymo pataisos, atvėrusios kelią prieštaringai vertinamam nacionalinio investuotojo „Leo LT" projektui.

Kaip antradienį Seime teigė socialdemokratas Algimantas Salamakinas, A. Kubilius tąkart pirmininkaudamas posėdžiui grubiai pažeidė Seimo statutą siūlydamas daryti pertrauką procedūriniu klausimu. Tai tuomet užkirto galimybę ypatingos skubos tvarka balsuoti dėl AE įstatymo pataisų.

A. Kubilių pažeidus Seimo statutą yra pripažinusi ir parlamentinė Etikos ir procedūrų komisiją.

„Etikos ir procedūrų komisija pripažino, kad Statutas tikrai buvo pažeistas, ir 41 Seimo narys nepasitiki Seimo pirmininko pavaduotoju, nes tokiu būdu Seimo Pirmininko pavaduotojas (taip mano 41 Seimo narys), ir toliau pirmininkaudamas Seimo posėdžiams, gali neleisti Seimo nariams balsuojant išreikšti savo valią, o vien savo nuožiūra iškreipti įstatymo priėmimo procedūrą", - antradienį kalbėjo A. Salamakinas.

Pats A. Kubilius teigė nesutinkąs, jog yra pažeidęs Seimo statutą ir aiškino esąs valdančiųjų baudžiamas už „Leo LT" kritiką.

„Šiandien esu dar labiau įsitikinęs tuo, kad Seimas padarė didelę klaidą įstatymu palaiminęs bet kokias sutartis, arba, kitaip sakant, suteikęs laisvą mandatą Vyriausybei rengti bet kokias sutartis be jokios Seimo priežiūros. Jeigu už tokias mano tuo metu viešai deklaruotas nuostatas, kurių dabar nuosekliai laikausi, būsiu nubaustas valdančiosios koalicijos, laikysiu save viena iš pirmųjų „Leo LT" nelabai garbingo kūrimo aukų. Tai, kad esu tokiu būdu baudžiamas, per nepasitikėjimo procedūrą, laikau savo pastangų pristabdyti „Leo LT" kūrimo buldozerį dideliu įvertinimu", - antradienį kalbėjo A. Kubilius.

„Jūs esate savo sąžinės, savo intrigų, savo melo, savo prasto žmogiškumo suvokimo auka. Yra toks posakis - turi aukštą išsilavinimą, bet vidurinio nerasta. Ne kartą iš šios ir iš kitų tribūnų skambėjo ne kartą užgaulūs, įžeidžiantys žodžiai tokių nusipelniusių žmonių kaip prezidentas Algirdas Brazauskas, prezidentas Valdas Adamkus. (...) Gal su šiuo sprendimu ir pasibaigs tos intrigos šiandieną", - kalbėjo socialdemokratas B. Bradauskas. Kubilius į tai atsakė niekuomet neįžeidinėjęs prezidento V. Adamkaus.

Opoziciniai „darbiečiai" ir liberaldemokratai A. Kubiliui daugelį kartų prikišo buvusį konservatorių paramos G. Kirkilo Vyriausybei vadinamąjį 2K – (G. Kirkilo ir A. Kubiliaus) projektą.

„Paprasčiausiai mes pamatėme, kad tai, ko mes tikėjomės iš G.Kirkilo ir jo Vyriausybės, to neįvyko ir iš tikrųjų išsiskyrimas mūsų nuostatuose buvo ne dėl atskirų dalykinių klausimų, nors ir to mes nematėme, ir kovos su korupcija nematėme, ir daugelio kitų dalykų. Esminis išsiskyrimas, jeigu galiu taip pasakyti, buvo vertybinis. Deja, teko nusivilti, kad net ir moderniau atrodantys socialdemokratai, pasirodo, yra pagraužti iš pamatų. Ką padarysi, kad tai pamatai tik tada, kai turi praeiti tam tikrus išbandymus", - sakė A. Kubilius.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.