aA
Po tris savaites trukusių nevaisingų paieškų prieštaringai vertinamas marijampolietis verslininkas Žydrūnas Buzas apsireiškė gyvas vienoje sodininkų bendrijoje. Vakar po pietų, apie 15 val., Kauno rajone, Užliedžių seniūnijoje, „Vanagynės“ sodininkų bendrijoje netikėtai rastas prieš tris savaites pagrobtas Suvalkijos sostinės gyventojas Ž.Buzas.
Kalėjimas, vienutė, nelaisvė, įkalinimo vieta, kamera, antrankiai
Antrankiai
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)
Pirminiais duomenimis, nelaisvėje laikytas 34 metų vyras, pasitaikius tinkamai progai, paspruko iš pagrobėjų slėptuvės. Tikėtina, kad tris savaites nelaisvėje vyrą laikę budeliai prarado budrumą, o jų įkaitu tapęs marijampolietis sugebėjo tuo pasinaudoti.

Išnarpliojęs supančiotas kojas, belaisvis išdaužė aptriušusio nedidelio sodo namelio durų stiklą ir išlindo laukan. Surištomis rankomis ir užkimšta burna vyriškis leidosi bėgti. Jo rankos buvo supančiotos tvirtu automobiliams vilkti skirtu lynu, o ant veido užmaukšlinta kaukė priminė dujokaukę.

Galiausiai išsilaisvinęs jis nusimetė veido uždangalą, susuktą iš lipnios izoliacinės juostos, ir ėmė šauktis aplinkinių pagalbos. Akivaizdžiai išsekusiam nukentėjusiajam sodininkai iškvietė greitosios medicinos pagalbos medikus.

Pateko į klinikas

Ž.Buzas greitosios medicinos pagalbos automobiliu, lydint policijai, iš „Vanagynės“ sodų bendrijos buvo atvežtas į Kauno medicinos universiteto klinikas. Greitosios pagalbos medikų pacientas buvo ištiktas nervinio šoko ir labai sulysęs. Nepaisant to, sveikata Ž.Buzas nesiskundė.

Klinikų Skubios pagalbos skyriuje atlikus tyrimus Ž.Buzui konstatuotas išsekimas dėl bado. Nuspręsta ligonį parą stebėti stacionare, suteikti reikalingą medicinos pagalbą skysčių bei kitų gyvybiškai reikalingų medžiagų balansui atstatyti.

Iki pat vakaro prie Klinikų Skubios pagalbos skyriaus budėjo būrys ginkluotų pareigūnų.

Sulėkė aukščiausi vadovai

Apie incidentą sužinoję teisėsaugininkai į įvykio vietą pasiuntė aukščiausio „kalibro“ pareigūnus. Netrukus aplink „Vanagynės“ sodininkų bendrijos Slyvų gatvės 336 numeriu pažymėtą medinuką vaikštinėjo ir pažirusias stiklo duženas tyrinėjo Kauno miesto ir rajono kriminalistų vadai, Kauno apygardos ir Generalinės prokuratūrų atstovai, kriminalistikos ekspertai.

Išvydę žurnalistus, teisėsaugininkai akimirką sutriko ir bandė nuginti fotografus tolyn: „Prašome nefotografuoti. Čia yra įvykio vieta.“ Pasiteiravę vieni kitų, pareigūnai išsiaiškino, kad nė viename iš tarnybinių automobilių nėra įvykio vietai aptverti reikiamos „Stop“ juostos. Netrukus ją iš miesto atvežė kolegos.

Kaimynams įtarimų nekilo

„Kauno dienos“ kalbinti kaimynystėje įsikūrę sodininkai negalėjo patikėti, kad gretimame name galėjo būti kalinamas pagrobtas žmogus.

„Kaip tik šiandien pastebėjau kai ką nekasdieniško. Apie pusę šešių ryte mūsų keliuku iš kažkurio sodo išvažiavo automobilis. Tuo metu atkreipiau dėmesį, kad lauke automatiškai užsižiebė šviesa, – pasakojo vienas sodininkas. – Paprastai tokiu metu niekas iš čia gyvenančių į darbą nevažiuoja, todėl šis momentas ir įsiminė. Daugiau nieko įtartino nepastebėjau, apie tokį kriminalą net negalėjau pagalvoti.“ Šis vyras matė, kaip vakar po pietų keliuku greitai nubėgo nepažįstamas vyras.

Kitas kalbintas sodininkas tylėjo it būtų burną vandens prisisėmęs: „Pareigūnai čia susirinko, tai jų ir klauskite. Aš nieko nežinau. Mačiau, kad kažkas čia prabėgo, bet nieko daugiau.“

Smalsiai į didžiules susirinkusių teisėsaugininkų pajėgas iš tolo žvelgusi garbaus amžiaus moteris pasakojo, kad sename mediniame namelyje niekas negyveno. Anot jos, pastaruoju metu nebuvo matyti čia ir jokių lankytojų. Šie žodžiai tarsi patvirtina, kad nusikaltėliai veikė itin apdairiai ir apgalvotai.

Vienas įvykio vietoje dirbusių aukšto rango Kauno kriminalistų telefonu nurodė kolegoms išsiaiškinti, kam priklauso minėtas kolektyvinio sodo sklypas ir nuodugniai išnarstyti bei patikrinti visus jo šeimininkų giminaičius. Tikėtina, kad tai gali tapti siūlo galu, atvesiančiu pareigūnus link iki šiol neįminta mįsle laikomų Ž.Buzo pagrobėjų.

Šių metų kovo 16-osios vakarą Ž.Buzas kartu su žmona Aušra ir dar penkiais bičiuliais vakarojo savo tėvui priklausančioje pirtyje netoli Marijampolės esančioje „Jovaro“ sodų bendrijoje. Anksčiau su kriminaliniu pasauliu sieto vyro puotą Puskelnių kaime netikėtai sudrumstė nekviesti svečiai: apie 20 val. į pirtį įsiveržė keli kaukėti ir galimai ginkluoti asmenys.

Agresyviai nusiteikę įsibrovėliai be užuolankų suguldė visus svečius ant grindų ir surišo, o vakaro šeimininką prievarta išsivedė laukan. Vienintelis tuo metu Ž.Buzo dėvėtas drabužis – pirties chalatas – vėliau buvo rastas numestas prie pagrobtojo visureigio.