aA
Abiturientams nebeliks galimybės perlaikyti egzaminų, nebent jie to negalėjo padaryti dėl pateisinamų priežasčių. Kitąmet dešimtokai laikys ne pasirenkamus, o jau privalomus matematikos ir lietuvių kalbos egzaminus. Numatyta ir pakeitimų abiturientams.
mokykla, mokytis, moksleiviai, studijos, egzaminas
© Corbis
Šiemet dešimtokai dar galės rinktis, ar nori tikrintis pagrindinio ugdymo pasiekimus. Pernai daugiausiai mokinių rinkosi lietuvių ir matematikos egzaminus.

Kitąmet šie egzaminai jiems taps privalomi, o dar po kelerių metų kartu teks privalomai laikyti ir informacinių technologijų bei dar kelis papildomus egzaminus. Vasaros pabaigoje neišlaikiusieji egzaminų, galės juos perlaikyti, praneša LTV naujienų tarnyba.

2010-aisiais pokyčių sulauks ir dvyliktokai. Jiems nebereikės laikyti mokyklinių egzaminų jeigu jie laikys valstybinius.

Abiturientams nebeliks galimybės perlaikyti egzaminų, nebent jie to negalėjo padaryti dėl pateisinamų priežasčių.

2012-aisiais reformą planuojama baigti, tad abiturientams teks laikyti du egzaminus, vietoj dabartinių trijų. Lietuvių kalbos valstybinis egzaminas lietuvių ir tautinių mažumų mokyklose bus vienodas, o kitą galima bus rinktis iš kelių alternatyvų - rašyti brandos darbą arba rinktis kitą valstybinį egzaminą.

„Turėtų pagerėti ir užduočių kokybė, nes investuosime nemažai lėšų į rengėjų mokymą. Manome, kad mažiau akademiškiems vaikams bus sudarytos sąlygos mokytis, ir ne tik mokytis, bet ir sėkmingai baigti vidurinę mokyklą“, – tikina Švietimo ir mokslo ministerijos Bendrojo ugdymo departamento direktorius Arūnas Plikšnys.

Mokinių savivaldos atstovai tvirtina apie naujoves sužinoję prieš savaitę. Mokiniai sveikina privalomų egzaminų įteisinimą 10-oje klasėje, tačiau abejoja dėl dvyliktokams peršamos galimybės rašyti brandos darbą.

„Kas paneigs, kad aš nenueisiu ir nenusipirksiu draugo, kuris prieš penkerius metus baigė universitetą, darbo. Šioje vietoje matome daug nesklandumų“, – mano Lietuvos mokinių parlamento atstovė Rasa Činčytė.

Ministerija žada ir kitų naujovių - jau šiemet kai kurių egzaminų rezultatus abiturientai galės matyti internete. Ministerijoje svarstoma atsisakyti idėjos testais tikrinti ketvirtokų ir aštuntokų pasiekimus, tad kaip iki šiol bus tik tiriami mokinių įvairių dalykų pasiekimai.

www.lrt.lt