aA
JAV Arkanzaso valstijos drausmės komisija pirmadienį rekomendavo atimti iš prezidento Billo Clintono (Bilo Klintono) teisininko licenciją, nes jis davė melagingus parodymus apie savo ryšį su Monica Lewinsky (Monika Levinski). Tai būtų neturintis precedento skaudus smūgis einančiam pareigas prezidentui.
Šį sprendimą priėmė Arkanzaso Aukščiausiojo teismo profesinės etikos komitetas. Tai pirmas žingsnis, siekiant atimti iš prezidento B. Clintono teisininko licenciją.

Anksčiau JAV Atstovų Rūmai buvo surengę B. Clintono apkaltą, tačiau Senato teismas jį išteisino. Be to, jam anksčiau jau yra buvusi paskirta bauda už teismo negerbimą.

Teisėjas dar turi spręsti, ar priimti šią komisijos rekomendaciją. Jeigu ji bus priimta, prezidentas galės sprendimą apskųsti valstijos Aukščiausiajame teisme. B. Clintonas pareiškė, jog būtent taip ir rengiasi daryti.

Pasak jo, ši komisija, sudaryta iš penkių privačią praktiką turinčių teisininkų ir į pensiją išėjusio mokytojo, pernelyg griežtai įvertino jo liudijimą, sakė prezidentas. Anksčiau jis yra sakęs, esą šie liudijimai yra "teisiškai tikslūs".

B. Clintonas licenciją užsiimti teisininko darbu gavo 1973 metų rugsėjo 7 dieną. Nuo 1977-1979 metais jis buvo Arkanzaso valstijos generalinis prokuroras, be to, kurį laiką dėstė Arkanzaso universiteto teisės mokykloje. Advokato praktika jis nebesivertė nuo devintojo dešimtmečio pradžios.

Nubausti B. Clintoną siekiama vis dėl tos pačios Paulos Jones (Polos Džons) iškeltos seksualinio priekabiavimo bylos. Buvusi valstijos valdžios darbuotoja P. Jones teigė, kad 1991 metais Litl Roko viešbučio kambaryje B. Clintonas apsinuogino ir bandė ją įkalbėti mylėtis. P. Jones advokatai įtraukė į šią bylą ir M. Lewinsky, siekdami geriau atskleisti dabartinio Baltųjų rūmų šeimininko polinkį į nederamą seksualinį elgesį. Vėliau tyrimą perėmė nepriklausomas prokuroras Kennethas Starras (Kenetas Staras), kuris ir pasiekė, kad B. Clintonui būtų paskelbta apkalta.

1998 metų sausio mėnesį, duodamas parodymus, B. Clintonas sakė: "Aš niekad neturėjau seksualinių santykių su Monica Lewinsky". Tačiau 1998 metų rugpjūčio 17 dieną federalinei tyrimo komisijai, o vėliau savo kalboje per televiziją jis vis dėlto pripažino turėjęs su buvusia stažuotoja nederamų santykių.

P. Jones advokatas Gilbertas K. Davisas (Džilbertas Deivisas) pareiškė, kad ši rekomendacija dėl B. Clintono advokato praktikos yra "visų amerikiečių pergalė".

Anksčiau Niujorko teismas yra atėmęs teisininko licenciją buvusiam prezidentui Richardui Nixonui (Ričardui Niksonui), kuris 1974 metais atsistatydino dėl "Votergeito" skandalo.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.