aA
Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka rengiasi rinkimams, tikėdamasis būti perrinktas trečiajai kadencijai, ir dabar zonduoja dirvą, kalbėdamas apie tokios įvykių raidos galimybę, sako Baltarusijos politikai ir politologai.
Aleksandras Lukašenka
Praėjusią savaitę susitikęs su Baltarusijos valstybinio ekonomikos universiteto studentais, A.Lukašenka sakė, jog neatmeta galimybės balotiruotis dar kartą.

"Jūsų plojimus priimu kaip pritarimą, žinoma, balotiruosiuos", - sakė prezidentas, atsakydamas į klausimą, ar žada dalyvauti rinkimuose.

"Baltarusijos prezidentas visiškai neturi humoro jausmo. Tai, kas buvo pasakyta, nebuvo humoras, nors galėjo skambėti kaip sąmojis. Lukašenka iš tikrųjų ketina balotiruotis trečiajai kadencijai ir dabar rengia dirbą, kad būtų perrinktas", - naujienų agentūrai "Reuters" sakė "Socialinių technologijų" fondo vadovas Aleksandras Feduta.

Prezidento atstovė spaudai Natalija Petkevič taip pat patvirtino, kad A.Lukašenka neatmeta galimybės trečią kartą dalyvauti šalies vadovo rinkimuose.

Anksčiau A.Lukašenka yra sakęs, jog galėtų dalyvauti prezidento rinkimuose, prieš tai referendume pakeitus Konstituciją, apribojančią prezidento veiklą dviem penkerių metų kadencijomis.

"Prezidentas turi teisę savarankiškai nuspręsti surengti referendumą dėl Konstitucijos pataisų, neprašydamas parlamento sankcijos", - anksčiau yra sakiusi Centrinės rinkimų komisijos vadovė Lidija Jermošina.

A.Lukašenka prezidentu buvo išrinktas 5 metams 1994-aisiais, pratęsė savo įgaliojimus 1996 metų referendume ir buvo pakartotinai išrinktas 5 metams 2001-aisiais. Vakarai nepripažino nei 1996 metų referendumo, nei 2001 metų prezidento rinkimų rezultatų.

"Lukašenkos ir valdžios santykiai panašūs į santykius žmogaus, kuris iš užpakalio apglėbė mešką. Laikyti sunku, o paleisti baisu - suės", - sakė socialdemokratų partijos vadovas Nikolajus Statkevičius.

Rugsėjį Nepriklausomo socialinių ekonominių ir politinių tyrimų instituto surengtos sociologinės apklausos duomenimis, 50,6 proc. Baltarusijos piliečių balsuos prie Konstitucijos pataisas, kurios leistų A.Lukašenkai būti perrinktam trečią kartą.

"Nors ir keista, bet Lukašenkos ketinimas balotiruotis trečiajai kadencijai suteikia tam tikrą šansą demokratinėms jėgoms. Valdžios kandidatu šiuose rinkimuose bus Lukašenka - nusilpęs, pašlijusios reputacijos. Demokratinėms jėgoms tik reikia išnaudoti šį šansą", - sakė N.Statkevičius.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.