aA
Airijos respublikonų partija "Sinn Fein" paneigė šeštadienį britų laikraščių paskelbtus pranešimus, jog partijos ginkluotas sparnas - Airių respublikonų armija IRA - ketina nutraukti kovą ir nusiginkluoti.
"Britai derybose nepateikė nieko, dėl ko galima būtų skelbti apie tokį žingsnį", - naujienų agentūrai "Reuters" teigė aukštas "Sinn Fein" šaltinis. - Šie pranešimai tėra spėjimai", - sakė jis.

Keletas Didžiosios Britanijos laikraščių šeštadienį paskelbė, kad IRA, kovojanti su Britanijos valdžia Šiaurės Airijoje, ketina paskelbti istorinę deklaraciją dėl karo su britais užbaigimo, nutraukti karines operacijas bei nusiginkluoti.

Pranešimai buvo paskelbti tuo metu, kai Anglijoje buvo privačiai susitikę britų premjeras Tony Blairas ir Airijos ministras pirmininkas Bertie Ahernas.

"Derybos dar yra labai ankstyvoje stadijoje ir šiuo metu mes laukiame kol Britanijos vyriausybė aiškiai paskelbs, kaip ketinama atkurti politines institucijas ir laikytis Didžiojo penktadienio susitarimo, - teigė "Sinn Fein" šaltinis. - O jie šiuo metu to padaryti negali", - teigė jis.

Siekiant sušvelninti IRA šnipinėjimo skandalo sukeltą krizę, Didžioji Britanija praėjusį mėnesį sustabdė Šiaurės Airijos vyriausybės įgaliojimus. Tai ketvirtas kartas kai Londonas ėmėsi tiesiogiai valdyti regioną nuo 1998 metų Didžiojo penktadienio susitarimo pasirašymo.

Britų premjeras T.Blairas įspėjo, kad taikos procesas, kuriuo siekiama užbaigti tris dešimtmečius trunkantį ir daugiau kaip 3,6 tūkst. žmonių gyvybių nusinešusį konfliktą, negali tęstis "pusiau dalyvaujant" IRA.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.