aA
Jungtinių Tautų (JT) ginklų inspektoriai šeštadienį tikrino netoli Bagdado esantį pramoninį kompleksą, kuriame, kaip manoma, galėjo būti gaminami masinio naikinimo ginklai. Iš savo būstinės Bagdade inspektoriai vyko į už 15 kilometrų į pietus nuo sostinės, Jusufijos rajone esantį kompanijos "Visų kovų motina" kompleksą.
Jungtinių Tautų ginklų inspektorių automobilis
Jungtinių Tautų ginklų inspektorių automobilis
© EPA-ELTA
Ši kompanija yra Karinės pramonės komisijos padalinys, atsakingas už ginklų vystymą. Vardas kompanijai buvo suteiktas pagal kodinį 1991-ųjų Irako karo prieš Kuveitą pavadinimą.

Kartu su inspektoriais atvykusių žurnalistų apsaugininkai į kompleksą neįleido, sustabdę juos prie prezidento Saddamo Husseino portretais padabintų vartų.

Irakas pažadėjo bendradarbiauti su inspektoriais, kurie po keturių metų pertraukos šią savaitę grįžo į Iraką ieškoti cheminių, biologinių ar branduolinių ginklų gamybos įrodymų. Inspektorių atvykimą sankcionavo JT Saugumo Tarybos rezoliucija, suteikusi Irakui galimybę taikiai nusiginkluoti.

Jungtinės Valstijos Iraką kaltina uždraustų masinio naikinimo ginklų gamyba ir grasina kariniais veiksmais nuverčiant S.Husseino režimą.

Irakas tokius kaltinimus neigia, teigdamas, kad visi tokie ginklai jau buvo sunaikinti.

Inspektoriai, tikrinantys iš anksto neskelbiamus objektus, penktadienį, musulmonams šventą dieną, nedirbo. Per pirmąsias dvi darbo dienas jie aplankė penkis objektus ir teigia, kad patikrinimai vyksta sklandžiai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.