aA
Nesėkmingai bandęs patekti į Angliją kaunietis 40 metų Evaldas P. namo parsivežė unikalų dokumentą - anglų kalba parašytą Johno Prestono knygą "Touchnig the Moon" ("Mėnulio paliesti"). Sulaikytas bei uždarytas į pabėgėlių kalėjimą kaunietis kameroje surado per ketverius metus šios knygos tuščiuose lapuose bei puslapių kraštuose užrašytus apie 100 lietuvių prakeiksmų.
Book
"Lietuvių pabėgėlių dienoraštis. Pragaras", "Skaitykit visi ir darykit išvadas", - skelbia užrašas ant knygos viršelio.

Bandė patekti į Angliją

"Gal ir blogai pasielgiau, kad šį dienoraštį pasiėmiau su savimi, tačiau labai norėjau jį parodyti visai Lietuvai, ypač tiems, kurie galvoja, kad Anglijoje pinigai mėtosi tiesiog po kojomis", - teigė Evaldas.

Prieš kelias savaites Evaldas išvyko ieškoti laimės į Didžiąją Britaniją. Jis plaukė keltu iš Olandijos, tačiau Harvičo uoste buvo sulaikytas.

"Aš buvau pasiruošęs atsakymus, tačiau pareigūnas po maždaug penkių minučių pokalbio pareiškė, kad manęs į šalį neįleis bei kad aš esu suimtas", - pasakojo kaunietis.

Užrašė ir skundikų adresus

Kaunietis buvo uždarytas į kamerą, kurioje jau sėdėjo keliolika įvairiausių tautybių suimtųjų.

"Nors nusišauk iš nuobodulio, gerai, kad ant lentynos radau šią knygą, kurią net kelis kartus išstudijavau iki paskutinio puslapio", - pasakojo lietuvis.

Pirmasis įrašas joje - 1998 metų pabaigoje. Jį paliko klaipėdiečiai Asta ir Sigitas bei kretingiškiai Rasa ir Arūnas: "Mus pagavo".

Dienoraštyje parašyta kelių lietuvius įskundusių anglų telefonai bei adresai.

Patarimai saugotis

Lietuvių užrašuose patariama kuo mažiau apie darbą Anglijoje kalbėti ne tik nepažįstamiems lietuviams, bet ir kitų šalių emigrantams.

"Mes nelaimingi, nes mus išdavė portugalai. Neikit dirbti į angarus, nes ten anglai siaubingi", - rašo Tomas, Edita ir Šarūnas iš Klaipėdos.

Vienas nepasirašęs lietuvis kitiems pataria neplaukti į Angliją jachta, "nes bus ragas".

Bandė pabėgti nuo realybės

"Sveiki, tautiečiai. Mus išvežė iš namų, nes kažkas riebiai įskundė. Gal net tie patys broliai lietuviai. Nepadėjo nei studentiškos vizos, kurios dar galiojo. Apskritai tai nebėra čia aukso kasyklų. Sėdime jau antra para čia. Kelias vienas - į namus. Maitina čia gerai. Ko norite, to gausite. Tik aišku viena, gerai ten, kur mūsų nėra. Laikykitės. Rene, Vytas, Lina iš Šiaulių. 2002 05 14".

"Mus pagavo tie gaidžiai vištų fabrike. Saulius, Nerijus, Ginčius. Marijampolė". Apačioje šio užrašo kitų lietuvių papildymas - "Mus irgi pagavo vištų fabrike, neikit ten dirbti. (Pasakykit kitiems) Sonata ir Edmundas".

"Ir man čia teko būti dvi paras. Rytoj jau žada vežti namo. Basą, pliką su visa šeima. Visi sėdom į minusą. Atėmė viską. Visus pinigus, tris automobilius, pavogė aukso dirbinių. Na, bet užtai gavome britiško "maisto"... Vilija Kaunas".

"Sveiki, lietuviai, prisijungę prie mūsų dienoraščio. Gaila tik, kad jį perskaitai čia, o ne prieš papuolant į šitą cypę".

"Lietuvos rytas"