aA
Didžioji dauguma Žmogaus imunodeficito virusu (ŽIV) infekuotų kalinių prisipažino, jog šiuo virusu galėjo užsikrėsti vartodami intraveninius narkotikus, rodo tyrimas.
Švirkštai
Tokius duomenis gavo Kalėjimų departamentas prie Teisingumo ministerijos, rugsėjo pabaigoje atlikęs 117 ŽIV infekuotų nuteistųjų anoniminę apklausą. Nuteistųjų paklausus, kaip galėjo užsikrėsti ŽIV, net 86 proc. paminėjo intraveninius narkotikus. Kiti manė, jog tai galėjo atsitikti darant tatuiruotes ar skutantis.

76 proc. apklaustųjų prisipažino, jog turi tatuiruotes, du trečdaliai nuteistųjų patvirtino, kad jas pasidarė kalėjime.

Apie tai, kad yra ŽIV infekuoti, įkalinimo įstaigoje sužinojo 85 proc., o 40 proc. apklaustųjų prisipažino, jog prieš apsikrėsdami šiuo virusu jie turėjo ŽIV infekuotų draugų.

ŽIV infekuotųjų nuteistųjų paklausus, kas kaltas, kad yra ŽIV infekuoti, 58 proc. pripažino savo kaltę. Tuo tarpu kiti kaltino šeimą, draugus ar kalėjimo administraciją.

Tyrimas parodė, jog daugumai - 70 proc. - nuteistųjų žinių apie ŽIV pakanka, 28 proc. nepakanka ir 2 proc. į klausimą neatsakė. Tačiau apie tokiais pačiais keliais kaip ŽIV plintančius virusinius hepatitus B ir C kalėjimuose žinoma mažiau. Tyrimas parodė, jog apie hepatitus žinių pakanka tik 53 proc. apklaustųjų.

Paklausus ŽIV infekuotų nuteistųjų, kaip apsisaugoti nuo ŽIV, 85,7 proc. atsakė, jog visų rūšių lytinių santykių metu reikia naudoti prezervatyvą, 73,6 proc. teigia, jog reikia atsisakyti į veną leidžiamų narkotikų, 70,7 proc. tvirtino, kad injekcijoms ir tatuiruotėms reikia naudoti sterilias adatas.

Kalėjimų departamento duomenimis, šiuo metu įkalinimo įstaigose yra 262 ŽIV infekuoti asmenys.

Pasak Kalėjimų departamento Sveikatos priežiūros tarnybos viršininko Vlado Kasperiūno, šiuo metu iš Alytaus kolonijos jau išėję į laisvę apie 100 ŽIV infekuotų asmenų. Jo teigimu, kai kurie jau sugrįžo atgal į kalėjimą už vėl padarytus nusikaltimus.

Lietuvos AIDS centro duomenimis, šiuo metu Lietuvoje yra diagnozuoti 707 ŽIV atvejai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.