aA
Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnai Šalčininkų rajone antrankiais tramdė jiems pasipriešinusių kontrabandininkų trijulę.
Du šalčininkiečiai ir baltarusis, stebimi pasaloje buvusių VSAT pareigūnų, kelis kartus iš Baltarusijos į Lietuvą per upelį pernešė daugiau nei pusę tūkstančio butelių baltarusiško brendžio ir daugiau kaip 100 kilogramų į metalo laužą panašių detalių.

Dėl šio įvykio Varėnos rinktinės operatyvininkai sulaikė ir Tribonių užkardos pareigūną, pranešė VSAT.

Ketvirtadienį užsimaskavęs VSAT Varėnos rinktinės pasienietis ties Šalčininkų rajono Pašalčio kaimu stebėjo valstybės sieną, kuri šioje vietoje eina Šalčios upeliu. Jis Baltarusijos pusėje pastebėjo tris vyrus, kurie neleistinoje vietoje perėjo Šalčią nešini dideliais maišais.

Kontrabandininkų trijulė, nenujausdama, kad yra stebima, nusinešė maišus į už maždaug 300 metrų nuo sienos esančią sodybą.

Pasaloje buvęs pasienietis radijo ryšiu skubiai į įvykio vietą iškvietė Varėnos ir Šiaulių rinktinių Specialiosios paskirties būrių pareigūnų ekipažus. Keliasdešimt Šiaulių rinktinės, saugančios sieną su Latvija, pasieniečių nuo lapkričio 20 dienos šiame ruože yra papildę Varėnos rinktinės pajėgas sienos su Baltarusija apsaugai sustiprinti.

Pasieniečiai neskubėjo vyriškių sulaikyti ir nusprendė palaukti, kol visas krovinys bus suneštas į Lietuvą. Tokiu būdu kontrabandininkai į sodybą atsigabeno 18 maišų.

Kai nešini maišais jie paskutinį kartą perėjo sieną į Lietuvą ir lūkuriavo sodybos kieme, specialiųjų būrių pareigūnai jau buvo apsupę sodybą.

Pasak VSAT, sulaikymo metu 32 metų Baltarusijos pilietis Vladimiras Buinevičius bei Lietuvos piliečiai Šalčininkų rajono gyventojai 26 metų Pavelas Sokolovskis ir 33 metų Stanislavas Žilinskis nevykdė teisėtų pareigūnų reikalavimų ir pasipriešino.

Specialiojo pasieniečių būrio pareigūnams agresyvius kontrabandininkus pavyko sutramdyti tik jiems uždėjus antrankius.

Ūkiniame sodybos pastate ir jos kieme pasieniečiai aptiko ką tik per sieną perneštus 14 maišų, kuriuose buvo 555 puslitriniai buteliai Baltarusijoje gaminamo brendžio "Konsul". Taip pat rasti 4 maišai į metalo laužą panašių detalių, iš viso - 122 kilogramai.

Visi buteliai, kad nešant maišus nesudužtų ir neskambėtų, buvo kruopščiai suvynioti į baltarusiškus laikraščius. Detalės, pirminiais duomenimis, naudojamos katalizatoriuose ir superkamos kaip metalo laužas.

Sulaikytieji, kaip dažnai būna tokiai atvejais, pasieniečiams teigė nežiną, kam priklauso rastas kontrabandinis krovinys, o pareigūnams teisinosi į sodybą atvykę pasisvečiuoti ir per sieną nėję.

Sodybos šeimininkas teigė neturįs nieko bendro nei su atvykėliais, nei su kontrabanda.

Pirminiais duomenimis, brendžio "Konsul", kuris yra viena populiariausių prekių tarp alkoholio kontrabandininkų, butelis Baltarusijoje pirktas maždaug už 4 litus.

Neteisėtai pergabentas per sieną, Lietuvos pasienio kaimuose toks butelis parduodamas dvigubai brangiau.

VSAT Varėnos rinktinės Operatyvinės veiklos skyriuje dėl kontrabandos gabenimo ir neteisėto valstybės sienos perėjimo iškelta baudžiamoji byla.

Po apklausos V.Buinevičius ir S.Žilinskis uždaryti į areštinę. Pastarasis anksčiau yra dirbęs policijoje. Sergantis P.Sokolovskis į areštinę uždarytas nebuvo.

Tirdami šį įvykį VSAT Varėnos rinktinės operatyvininkai sulaikė ir į areštinę dviem paroms uždarė Tribonių užkardos pareigūną 38 metų E. G., kuris sulaikymo metu buvo paskirtas patruliuoti minėtame ruože.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.