aA
Politinių problemų sprendžiant tranzito per Lietuvą į Kaliningrado sritį nebėra, lieka tik "techninio pobūdžio" klausimai, penktadienį Vilniuje pareiškė Rusijos prezidento įgaliotinis susisiekimui su Kaliningradu Dmitrijus Rogozinas.
Dmitrijus Rogozinas
Dmitrijus Rogozinas
© BNS foto
Po susitikimo su Lietuvos prezidentu Valdu Adamkumi, kuriame taip pat dalyvavo Kaliningrado srities gubernatorius Vladimiras Jegorovas, D.Rogozinas žurnalistus tikino, kad Rusijos ir ES derybose dėl susisiekimo su Kaliningradu tvarkos "priimtas sudėtingas, tačiau abiem pusėms priimtinas ir kompromisinis sprendimas".

Lapkričio 11 dieną vykusiame ES ir Rusijos viršūnių susitikime sutarta, kad nuo liepos 1 dienos Rusijos piliečiai galės tranzitu per Lietuvą keliauti į Kaliningrado sritį ir iš jos su vadinamaisiais supaprastintais kelionės dokumentais, kuriuos gauti bus lengviau ir pigiau, nei vizas.

Anot D.Rogozino, dabar svarbiausia, kad Rusijos ir Lietuvos atstovai rastų "techninius sprendimus", kaip šį susitarimą įgyvendinti.

"Problemų nebus. Tačiau velnias tūno detalėse", - sakė Rusijos prezidento įgaliotinis.

Šią savaitę Vilniuje susitiko Lietuvos ir Rusijos UR ministerijų delegacijos, kurios pradėjo konsultacijas, kaip įgyvendinti Maskvos ir Briuselio susitarimą dėl Kaliningrado tranzito. Prezidentas V.Adamkus ta proga pareiškė, kad Lietuva priims suverenų sprendimą, kokia tranzito į Kaliningrado sritį ir atgal per Lietuvos teritoriją tvarka bus nustatyta nuo kitų metų sausio 1 dienos.

Tarp "techninių klausimų" D.Rogozinas minėjo Lietuvos konsulatų tinklo plėtimą Kaliningrado srityje.

Lietuva jau kuris laikas siekė išplėsti savo konsulinį atstovavimą Kaliningrado srityje, kad būsimas vizų režimo išimčių kelionėms į Kaliningradą panaikinimas sukeltų kuo mažiau nepatogumų Rusijos piliečiams, tačiau Maskva delsė duoti teigiamą atsakymą.

D.Rogozinas taip pat tikino, kad Rusija jau dabar, dar nepasirašiusi su Lietuva readmisijos sutarties, yra pasiruošusi priimti atgal nelegalius migrantus.

Lietuvos prezidento specialusis įgaliotinis Kaliningrado srities klausimams Gediminas Kirkilas taip pat pabrėžė, kad Lietuva jau dabar galės į Rusiją grąžinti nelegalius migrantus.

Pasak D.Rogozino, "neatsiejamas" nuo Kaliningrado tranzito yra Rusijos ir Lietuvos sienų sutarties ratifikavimo Rusijos Dūmoje klausimas. Anot jo, gruodžio 19 dieną Dūmos Užsienio reikalų komitetas pateiks sutartį svarstymui parlamente.

Lietuvos ir Rusijos sienų sutartis buvo pasirašyta 1997-aisiais, Lietuva ją ratifikavo 1999-aisiais. Rusija įvairiais pretekstais ratifikavimą iki šiol atidėliojo.

Rusijos ir ES vadovų susitarime numatoma, jog keliaujantiems traukiniu Rusijos piliečiams Lietuva išduos vienkartinius vadinamuosius palengvinto tranzito geležinkeliu dokumentus. Šie dokumentai bus išduodami įvedus į Lietuvos duomenų bazes bilietus perkančių Rusijos piliečių asmens duomenis. Lietuva galės neišduoti kelionės dokumentų, jei keliautojai atrodys įtartini, be to, jie negalės išlipti iš traukinio Lietuvoje.

Keliaujantiems per Lietuvą automobilių keliais už nedidelę kainą arba veltui nuo kitų metų liepos 1 dienos Lietuvos konsulinėse įstaigose bus išduodami daugkartiniai supaprastinti kelionės dokumentai.

Siekdama prisijungti prie Šengeno sutarties ir vykdydama narystės derybose su ES pasiektus susitarimus, Lietuva paskelbė nuo 2003 metų sausio 1 dienos panaikinsianti vizų režimo išimtis per šalį važiuojančių Rusijos tranzitinių traukinių keleiviams.

Nuo 2003 liepos 1 dienos panaikinama bevizių kelionių tvarka, taikyta kaliningradiečiams, vykstantiems į Lietuvą ir per ją automobiliais.

Beviziai Rusijos traukiniai, kaip manoma Vilniuje, gali padaryti Lietuvą nepatrauklią Šengeno sutarties dalyviams ir nukelti neribotam laikui jos prisijungimą prie šios sutarties, nes Rusija laikoma netinkama Šengeno erdvei, baiminantis nelegalių migrantų, narkotikų ir ginklų srauto iš jos.

Lietuva šiemet baigs stojimo į ES derybas ir tikisi 2004-siais tapti visateise bloko nare, dar po poros metų - ir Šengeno sutarties nare.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.