aA
Praėjusią naktį į Keniją atskrido keturi Izraelio kariškių lėktuvai, kuriais atvyko saugumo pareigūnai bei medikai ir kuriais evakuojami per sprogdinimą viešbutyje žuvusių žmonių palaikai bei gyvi likę izraeliečiai, penktadienį žurnalistams sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Giladas Millo.
Po išpuolio Mombasoje
© EPA-ELTA
"Pastarosiomis valandomis į Mombasą nuskraidinome keturis lėktuvus "Hercules". Jais atskrido gydytojai, psichologai ir policijos tyrėjai. Atsigabenome daug kraujo", - sakė jis prie viešbučio "Paradise" griuvėsių. Šis viešbutis, kuriame ketvirtadienį įvykdytas minėtas išpuolis, yra 20 km į šiaurę nuo Kenijos pakrantėje esančio Mombasos miesto.

"Atgal (į Izraelį) nuskraidinome 15 sužeistų žmonių, trijų žuvusiųjų palaikus ir 235 nenukentėjusius žmones, tarp kurių yra 140 sprogdinimą išgyvenusių žmonių ir kituose Mombasos viešbučiuose gyvenusių turistų. Taip pat nuskraidinome vieną sunkiai sužeistą Kenijos pilietę, kuri norėjo gydytis Izraelyje", - sakė jis.

Pasak ministerijos atstovo, per savižudišką išpuolį viešbutyje "Paradise" žuvo 11 žmonių, tarp jų - trys izraeliečiai. Tarp žuvusių izraeliečių yra du vaikai - seserys, kurių motina buvo sunkiai sužeista.

Tuo tarpu Izraelio premjeras Arielis Sharonas penktadienį pažadėjo sučiupti žmones, atsakingus už savižudišką išpuolį Kenijoje, kurio metu žuvo trys izraeliečiai, ir bandymą numušti iš Kenijos pakilusį Izraelio lėktuvą.

"Mūsų rankos pakankamai ilgos, kad sučiuptume užpuolikus ir tuos, kurie juos pasiuntė", - sakė A.Sharonas, kuris kalbėjo perrinkus jį "Likud" partijos lyderiu. Šie rinkimai buvo surengti prieš sausio 28 dieną vyksiančius visuotinius rinkimus.

"Izraelis sučiups tuos, kurie praliejo jo piliečių kraują. Nė vienas neliks nenubaustas", - sakė A.Sharonas.

Izraelio ir Kenijos pareigūnai mano, kad už minėtus išpuolius gali būti atsakinga Osamos bin Ladeno grupuotė "al Qaeda". Per ketvirtadienio sprogimą Kenijos viešbutyje be minėtų trijų izraeliečių dar žuvo devyni Kenijos piliečiai ir patys sprogdintojai, kurių buvo trys.

A.Sharono pažadas priminė tą, kurį Izraelis davė 1972 metais, kai buvo nužudyta 11 Izraelio sportininkų, kuriuos per Miuncheno olimpiadą buvo pagrobę palestiniečių kovotojai. Galiausiai Izraelis susekė ir likvidavo daugelį tų žmonių, kuriuos laikė atsakingais už šį išpuolį.

"Įpusėjome sunkią kovą. Pasaulinė kova su teroru turi tapti realia, praktiška ir jokių kompromisų nepripažįstančia kampanija prieš visas teroristines organizacijas ir tuos, kurie suteikia jiems prieglobstį", - sakė A.Sharonas.

JAV prezidentas George'as W.Bushas išpuolius Kenijoje ir Izraelyje ketvirtadienį pavadino "siaubingais nusikaltimais" ir sakė, kad Jungtinės Valstijos bei jų sąjungininkės kovos su tokiais "bjauriais aktais" visame pasaulyje.

"Šios dienos išpuoliai pabrėžia tų, kurie priešinasi taikai, neblėstantį norą vykdyti siaubingus nusikaltimus", - rašoma G.W.Busho pranešime spaudai, kuris paskelbtas Kroforde, kur prezidentas savo ūkyje su šeima mini Padėkos dieną.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.