aA
JT ekspertai ketvirtadienį "be incidentų" baigė inspekcijas netoli Bagdado esančiuose vakcinų gamybos laboratorijoje bei fabrike, kuriuose, kaip manoma, galėjo būti gaminami masinio naikinimo ginklai.
Jungtinių Tautų ginklų inspektorių automobilis
Jungtinių Tautų ginklų inspektorių automobilis
© EPA-ELTA
Antrąją po ketverių metų pertraukos atnaujintos Irako masinio naikinimo ginklų paieškos dieną Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) bei JT Monitoringo, patikros ir inspekcijų komisijos (UNMOVIC) nariai pasidaliję į dvi mišrias grupes daugiau nei keturias valandas tikrino minėtus objektus.

Pirmoji grupė atliko patikrinimą maždaug už 25 kilometrų į šiaurę nuo Bagdado esančioje "Al-Nasr" gamykloje, kuri priklauso pramonės ministerijai.

"Al-Nasr" fabrike gaminama mašininė įranga, tačiau Vašingtonas įtaria, kad dideliame Tadžio komplekse įsikūręs fabrikas yra naudojamas masinio naikinimo ginklų gamybai.

Antroji inspektorių grupė atliko patikrinimą maždaug 30 kilometrų į pietus nuo Bagdado buvusioje Dauros vakcinų gamybos laboratorijoje, kuri, Vašingtono teigimu, gali būti pritaikyta bakteriologinio ginklo gamybai.

"Išėję inspektoriai atrodė patenkinti. Patenkinti esame ir mes, problemų nėra", - sakė vakcinų gamybos laboratorijos direktorius Muntasseras Omaras.

"Mes parodėme jiems visus savo įrengimus ir atsakėme į visus klausimus. Jie paėmė daug mėginių iš ventiliacijos sistemų ir vandens rezervuarų", - sakė jis žurnalistams, kurie išvykus inspektoriams buvo įleisti į laboratoriją.

Pasak M.Omaro, laboratorija neveikia nuo 1996 metų, kai ji buvo išmontuota. Nuo 1991 iki 1998 metų JT inspektoriai joje lankėsi daugiau nei 60 kartų.

Šią gamyklą aštuntojo dešimtmečio pabaigoje pastatė prancūzų kompanija ir 1982 metais joje buvo pradėtos gaminti snukio ir nagų ligos vakcinos, sakė jis.

Pasak JT šaltinių, siekiant pagreitinti Bagdado nuginklavimo procesą, masinio naikinimo ginklų ieškančių inspektorių skaičius išaugs jau artimiausiomis dienomis, o iki šių metų pabaigos greičiausiai pasieks maždaug 100.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.