aA
Londone, eidamas 76-uosius metus, mirė čekų kilmės režisierius Karelas Reiszas, išgarsėjęs visame pasaulyje savo filmu "Prancūzų leiteinanto moteris" ("The French Lieutenant's Woman").
Atvykęs į Didžiąją Britaniją kaip pabėgėlis iš nacių okupuotos Čekijos, K.Reiszas tapo vienu iš britų kino naujosios bangos lyderių. Įsitvirtinęs kino pramonėje kaip meistriškas "aktorių režisierius", jis išgarsino Albert Finney dramoje "Šeštadienio vakaras ir sekmadienio rytas" ("Saturday Night and Sunday Morning").

Atvykęs į Angliją 12-metis berniukas, kurio tėvai mirė Aušvice, K.Reiszas nemokėjo nė žodžio angliškai. Mokykloje jis jau suko mėgėjiškus filmus, Antrojo pasaulinio karo metais pilotavo britų lėktuvus.

Režisieriaus žmona sakė, kad jos vyras nuo kraujo ligos mirė Londone pirmadienį, sunkiai sirgęs šešis mėnesius.

K.Reiszas kaip režisierius debiutavo 1960 metais filmu "Šeštadienio vakaras ir sekmadienio rytas". Filmas tapo kritikų išliaupsinta klasika, viena geriausių "maištaujančio jaunuolio" dramų Didžiojoje Britanijoje. Aštuntajame dešimtmetyje režisierius persikėlė į Holivudą, kur pastatė tiek sėkmingų, tiek nelabai vykusių filmų.

Didžiausiu K.Reiszo triumfu kino ekranuose tapo "Prancūzų leiteinanto moteris", už kurią "Oskarui" buvo nominuota Meryl Streep.

Filmas "Saldžios svajonės" ("Sweet Dreams") taip pat atnešė JAV kino ir meno akademijos nominaciją Jessicai Lange. Paskutinį savo gyvenimo dešimtmetį režisierius pašventė teatrui, statydamas spektaklius Londone, Dubline ir Paryžiuje.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.